Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreDiabetul zaharat este o boală metabolică cronică caracterizată prin niveluri crescute de zahăr din sânge. Acest lucru apare atunci când efectul hormonului insulină este redus (cum este de obicei cazul diabetului de tip 2) sau atunci când insulina nu poate fi produsă (cum este cazul diabetului de tip 1). Tratamentul diabetului zaharat este absolut necesar, deoarece glicemia crescută permanent poate duce la leziuni severe ale vaselor și organelor. În funcție de tipul de diabet și de severitatea bolii, se folosesc diferite opțiuni de tratament.
Organismul folosește glucoza ca principală sursă de energie. Glucoza provine din alimente care conțin carbohidrați, cum ar fi cartofii, pâinea, pastele, orezul, fructele și laptele. După ce alimentele sunt digerate, glucoza este eliberată și absorbită în sânge.
Glucoza din sânge trebuie să se deplaseze în țesuturile corpului, astfel încât celulele să o poată folosi pentru energie. Excesul de glucoză este, de asemenea, stocat în ficat sau transformat în grăsime și stocat în alte țesuturi ale corpului.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glandă situată chiar sub stomac. Insulina deschide ușile (canalele de glucoză) care lasă glucoza să se deplaseze din sânge în celulele corpului. De asemenea, permite stocarea glucozei în mușchi, ficat și alte țesuturi. Aceasta face parte dintr-un proces cunoscut sub numele de metabolismul glucozei.
În diabet, fie pancreasul nu poate produce insulină (diabet zaharat de tip 1), fie celulele nu răspund corect la insulină (rezistență la insulină) și pancreasul produce insulină inadecvată pentru nevoile crescute ale organismului (diabet zaharat de tip 2). Glucoza se acumulează în sânge în loc să intre în celule pentru energie. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge provoacă probleme de sănătate legate de diabet, adesea denumite complicații.
Există mai multe tipuri de diabet, cele mai frecvente fiind diabetul de tip 1 și de tip 2.
Iată care sunt cele patru tipuri de diabet:
În timpul sarcinii, sensibilitatea la insulină se înrăutățește, iar în cazul predispoziției ereditare sau a altor factori de risc, acest lucru poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Acestea pot fi dăunătoare fătului și pot duce la complicații la naștere. Din acest motiv, un test de sarcină cu glucoză între a 24-a și a 28-a săptămână de sarcină este planificat pentru toate femeile însărcinate ca parte a controalelor prenatale , în unele cazuri chiar și mai devreme. Pentru majoritatea gravidelor cu diabet gestațional, o schimbare a dietei și mișcarea fizică normalizează nivelul zahărului din sânge. Pe de altă parte, aproximativ o treime dintre gravide necesită terapie temporară cu insulină.
Simptomele diabetului apar atunci când o parte sau toată glucoza rămâne în sânge și nu este folosită pentru a crea pentru energie. Organismul încearcă să reducă nivelul de glucoză din sânge prin eliminarea excesului de glucoză din organism prin urină, iar asta duce la creșterea senzației de sete. Nivelurile ridicate de glucoză care sunt transmise prin urină sunt un teren perfect pentru infecția fungică care provoacă afte.
Următoarele simptome pot apărea cu o creștere severă a zahărului din sânge:
Este greu să ignori simptomele diabetului de tip 1, deoarece apar adesea destul de repede. Netratarea acestei afecțiuni poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv cetoacidoza diabetică, care poate cauza o comă potențial fatală.
Deși majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt diagnosticate în copilărie și la vârsta adultă timpurie, simptomele sunt aceleași la orice vârstă. Este posibil ca adulții cu diabet zaharat de tip 1 să nu-și recunoască simptomele diabetului la fel de repede precum copiii, ceea ce ar putea însemna că diagnosticul și tratamentul lor pot fi întârziate.
Diabetul de tip 2 poate fi mai ușor de trecut cu vederea, deoarece se dezvoltă mai lent, mai ales în stadiile incipiente, când simptomele pot fi mai greu de identificat .
Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar, de combatere a infecțiilor, atacă și distruge celulele beta producătoare de insulină ale pancreasului.
Diabetul de tip 2 – cea mai comună formă de diabet – este cauzat de mai mulți factori, inclusiv factori care țin de stilul de viață și gene.
Este mai probabil să dezvoltați diabet de tip 2 dacă nu sunteți activ fizic și sunteți supraponderal sau aveți obezitate. Greutatea suplimentară provoacă uneori rezistență la insulină și este frecventă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Locația grăsimii corporale face, de asemenea, o diferență. Grăsimea suplimentară din burtă este legată de rezistența la insulină, diabetul de tip 2 și bolile cardiace și ale vaselor de sânge.
Diabetul de tip 2 începe de obicei cu rezistența la insulină. Asta înseamnă că organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a ajuta glucoza să intre în celule. La început, pancreasul produce mai multă insulină pentru a ține pasul cu cererea suplimentară dar, în timp, pancreasul nu poate produce suficientă insulină, iar nivelul de glucoză din sânge crește.
Medicul va recomanda unul sau mai multe dintre următoarele analize de sânge pentru a confirma diagnosticul:
Acesta măsoară nivelul mediu de zahăr din sânge în ultimele luni. Un A1C sub 5,7% este normal, între 5,7 și 6,4% indică faptul că ai prediabet, iar 6,5% sau mai mare indică faptul că ai diabet.
Acest lucru măsoară glicemia după o noapte în care nu ai mâncat nimic. Un nivel de zahăr din sânge de 99 mg/dL sau mai mic este normal, 100 până la 125 mg/dL indică faptul că ai prediabet, iar 126 mg/dL sau mai mare indică faptul că ai diabet.
Acesta măsoară glicemia înainte și după ce bei un lichid care conține glucoză. Nu vei mânca o zi înainte de test și se și va recolta sânge pentru a determina nivelul de zahăr. Apoi vei mânca și îți va fi verificat nivelul de zahăr din sânge la 1 oră, 2 ore și, eventual, 3 ore după aceea. La 2 ore, un nivel de zahăr din sânge de 140 mg/dL sau mai mic este considerat normal, 140 până la 199 mg/dL indică faptul că ai prediabet, iar 200 mg/dL sau mai mare indică faptul că aveți diabet.
Diabetul netratat afectează multe organe majore, inclusiv inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. Diagnosticarea precoce și gestionarea nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la prevenirea acestor complicații. Obținerea diagnosticului și tratamentul potrivit sunt vitale și pot reduce riscul de a dezvolta complicații grave.
Din păcate, nu există vindecare pentru diabet.
Tratamentul urmărește prevenirea complicațiilor prin controlul nivelului de glucoză din sânge, precum și al tensiunii arteriale și al colesterolului și prin atingerea unei greutăți corporale sănătoase. Acesta poate include:
Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.
Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreBoala obrajilor pălmuiți: cauze, simptome și tratament Boala obrajilor pălmuiți,...
Read MoreBila leneșă: cauze, simptome și soluții naturale pentru o digestie...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More