Header site

Despre imaginație

Întreaga noastră existență este influențată de capacitatea de a ne imagina lucruri. Atunci când visăm, ne transpunem forța creatoare în tot ceea ce facem, gândim sau creăm. 

Indiferent de profesia pe care o avem, ne putem bucura de un grad mai mic sau mai mare de imaginație. Această abilitate se manifestă diferit pentru fiecare individ în parte, în funcție de capacitățile personale, indiferent dacă ele sunt native ori au fost cultivate, în special în copilăria mică. Unii oameni sunt capabili să-și imagineze imagini mentale clare, iar alții doar imagini neclare. Cu toate acestea, imaginația poate fi îmbunătățită destul de mult, cu ajutorul unor exerciții adecvate. 

Albert Einstein spunea: ”Sunt suficient de artist pentru a-mi lăsa imaginația liberă, care cred că este mai importantă decât cunoașterea. Cunoștințele sunt limitate, în timp ce imaginația înconjoară lumea.” Cu siguranță Einstein avea dreptate, dar dacă reușim să combinăm imaginația și cunoașterea, atunci vom putea profita la maxim de puterea vieții. 

Imaginația se manifestă sub diferite forme, iar una dintre ele este visarea cu ochii deschiși. Chiar dacă prea multă visare de acest gen devine o activitate nepractică în timp, într-o anumită măsură oferă o fericire temporară, calm și eliberare de stres. 

Fiind strâns legată de copilărie, imaginația este folosită de toată lumea. Oricine a ascultat povești cu dragoni, cu zâne sau spiriduși. O lume fără povești și fără imaginație nu ar putea exista. Cu ajutorul ei putem atinge bunăstarea, iar societatea evoluează atât din punct de vedere tehnologic cât și cultural. Imaginația ne permite să să călătorim oriunde, oricând, cu viteza luminii. Ea ne ajută să ne simțim liberi și să ne eliberăm de probleme, de griji sau alte evenimente neplăcute. 

Dezvoltarea imaginației este benefică la orice vârstă, aducând nenumărate avantaje celor care învață să o stăpânească și să se bucure de ea. 

  1. Cu ajutorul imaginației, se dezvoltă și abilitatea de rezolvarea a problemelor. Acest lucru este posibil în special deoarece ajută la integrarea experienței și cunoștințelor, precum și la găsirea de soluții noi. 

  2. Imaginația dezvoltă empatia. În acest fel, ne vom bucura de relații mai sănătoase și și mai calde cu ceilalți, dar vom fi capabili și să ne dezvoltăm abilitățile sociale. 

  3. Crește încrederea în sine, iar efectul imediat este atingerea mai rapidă a obiectivelor personale. 

  4. Cu ajutorul imaginației poți deveni o persoană deosebită, care se diferențiază de ceilalți. 

  5. Dezvoltarea creativității este un alt beneficiu major al imaginației. Cu ajutorul ei, vei putea genera mai multe idei, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor noi invenții sau tehnologii. 

  6. Imaginația ne ajută să ne conectăm cu prezentul, să trăim în lumea modernă și să folosim dispozitive inovatoare. Deoarece stimulează inovația, imaginația este practic, legătura directă dintre concepte și idei. 

  7. Imaginația ne oferă posibilitatea de a întoarce o situație pe multe părți și de a o vizualiza din unghiuri diferite. Astfel, putem găsi diverse abordări pozitive, chiar și în situațiile dificile. Imaginația este o abilitate excelentă pentru a recrea și remodela viața personală. 

Așa cum spunea Ralph Waldo Emerson, ”Singura persoană care ești destinat să devii este persoana care decizi să fii”. Poate că imaginația este cheia succesului, deoarece este și forța încărcăturii psihologice care dă direcție oricărei acțiuni personale.