Header site

Află care sunt deosebirile dintre simptomele unei răceli și ale unei alergii, dar și cele mai importante recomandări pentru tratamentul homeopat al alergiilor - Interviu cu farm. Claudia Fliscu

Astăzi o avem invitată alături de noi pe Claudia Fliscu, farmacist cu o experință de 10 ani în acest domeniu. Începând cu anul 2003, anul în care a obținut diploma de farmacist, Claudia Fliscu a decis să facă ceea ce îi place mai mult: să consilieze pacienții, adoptând un stil propriu, bazat pe informațiile acumulate anterior, dar și cele descoperite pe parcurs. A urmat cursuri de competențe în homeopatie, gemoterapie, aromaterapie și terapie florară Bach. Toate acestea i-au permis să sprijine pacienții care intrau în farmacie, atât pentru rezolvarea problemelor fizice dar și mentale. 

Bună ziua, vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări pentru site-ul AliatSănătate.ro. Pentru că sunteți farmacist si pentru ca aveți competență în a oferi consiliere pacienților dvs. și pentru că, de multe ori, simptomele mai multor afecțiuni sunt asemănătoare, ne permitem să vă întrebăm: cum puteți diferenția simptomele unei alergii de cele, de exemplu, ale unei răceli sau infecții respiratorii?

Farm. Claudia Fliscu: Pentru un farmacist cu multi ani de practica este ușor să diferențieze simptomele unei alergii de cele ale unei răceli! Ce au în comun ambele afecțiuni sunt: strănutul, nasul înfundat și tusea dar, dincolo de acestea, când avem un pacient cu secreții, mâncărime oculara și nazală fără febră și durere musculară sigur suferă de alergie. Un alt reper important este durata simptomelor: o răceală durează între 7 și 14 zile pe când o alergie este pe toată perioada expunerii la alergeni, de la săptămâni pana la luni de zile chiar. De asemenea, putem să facem diferențierea și după aspectul secrețiilor: în alergii secrețiile sunt apoase, clare, uneori chiar iritante, pe când în răceli sunt galbene , purulente.

În concluzie, nu putem sau mai bine zis, nu avem voie sa confundăm o alergie cu o răceală!

Care sunt cele mai frecvente alergii cu care vă confruntați în practica Dvs.?

Farm. Claudia Fliscu: Ne confruntăm cu o varietate mare de tipuri de alergii de la cele alimentare la alergiile la acarieni, mucegai, gândaci. Dar cele care ne dau cea mai mare bătaie de cap sunt cele sezoniere: alergia la polen, alergia la fân, la soare, precum și la înțepături de insecte. 

Care sunt factorii de mediu care pot agrava simptomele alergiilor și cum pot fi aceștia evitați?

Farm. Claudia Fliscu: Termenul de factori de mediu este foarte amplu, începând de la relief, vegetație, regiune rurală sau urbană, domeniu de activitate, stil de viață etc. Oriunde poate exista un factor declanșator de alergii! De exemplu, la o persoana care locuiește în zona de câmpie, posibilitatea de a dezvolta o alergie la fân sau polen este mult mai mare decât la o persoană care locuiește pe malul mării. 

Acești factori de mediu uneori pot fi evitați alteori nu. Daca dezvolți o alergie la vopsele, diluanți, poți limita contactul sau daca ai o alergie la acarieni poți spala lenjeriile des și aspira, dar dacă locuiești într-o zonă cu mult polen, ambrozie te poți muta? Sau înveți să conviețuiești cu alergenul pe cat posibil?

M-am dus cu gândul la polenurile Artemisia și Ambrozia, la care țara noastră, alături de Bulgaria, deține recordul european de răspândire și care creează inclusiv manifestări de astm. Cum arată, de exemplu, managementul homeopatic în prevenția și tratamentul alergiilor sezoniere?

Farm. Claudia Fliscu: Din fericire, homeopatia ne oferă soluții pentru o gama foarte mare de factori etiologici ai alergiilor – polen, gândaci, mucegai chiar și pentru vedeta ultimilor ani, Ambrozia. Medicina alopată, din păcate are limitări, toate aceste alergii le tratează la fel, cu aceleași antihistaminice și corticosteroizi cu efectele secundare aferente.

Managementul alergiilor sezoniere acționează în doua direcții: prevenție și tratament.

Pentru prevenția alergiei cu polen si ambrozie: remediile Pollens si Ambrozia Artemisiafolia, in afara perioadei polenice, administrate săptămânal pentru desensibilizare. In perioada de expunere la polen si ambrozie aceste remedii se administrează zilnic, împreună cu remedii de inflamație și teren alergic.

Pentru ce probleme de sănătate/afecțiuni apelează românii la remedii homeopatice în farmacia dvs.?

Farm. Claudia Fliscu: Sunt 2 categorii de pacienți care apelează la remedii homeopatice: o categorie familiarizați cu remediile homeopatice care se adresează medicului si farmacistului homeopat pentru orice afecțiune și o altă categorie care apelează la remedii homeopate atunci când alopatia nu mai are soluții sau rezultatele sunt slabe, ineficiente. Pacienții apelează la homeopatie pentru afecțiuni acute si cronice foarte variate: digestive, alergii, afecțiuni respiratorii, reumatice, ginecologice deoarece homeopatia este non invaziva, fără efecte secundare, urmărește influențarea reactivității organismului, tratează bolnavul și nu boala.

Cum pot fi alergiile tratate în cazul copiilor mici și care sunt opțiunile terapeutice în astfel de situații? Există vreo modalitate de a preveni dezvoltarea alergiilor la copiii mici? Câți dintre români iau pentru copii remedii homeopatice și pentru ce afecțiuni anume ?

Farm. Claudia Fliscu: Da, frecvent primesc aceasta întrebare: d-na farmacist, copilul meu are 6 luni sau 2 ani, câte granule îi administrez? Dar nu sunt prea  multe?  Ce concentrație?  

Homeopatia nu folosește doze ponderale de medicament, ci diluții mari încât substanțele sunt imponderabile adică în doze foarte mici, infinitezimale. Mai mult, se urmărește totalitatea simptomelor pacientului și legea similitudinii – o substanță care poate determina simptome toxice în doze ponderale poate să le vindece în doze infinitezimale. În concluzie, abordarea la copil și adult este aceeași în homeopatie, nu contează vârsta!  

In ceea ce privește evitarea și prevenirea alergiilor la copiii, nu o să vă spun ce recomandă toată lumea: spălați-vă pe mâini , dezinfectați-vă etc. Va spun că toți avem un teren sensibil și un mod reacțional cronic, astfel se explică de ce unii suntem alergici alții nu, unii intram in contact cu un virus ne îmbolnăvim, alții nu. Homeopatia poate veni cu medicamente de teren, constituție si simptomatice, ce pot echilibra întreg organismul!

Îmi doresc cați mai mulți părinti să apeleze la medici și farmaciști cu competență în homeopatie, pentru a nu-i mai chinui pe copii cu tot felul de siropuri, picături cu rezultate pe termen scurt etc. Vă spun asta și din experiența  personală, la al doilea copil aveam competență de homeopatie și nu i-am dat antibiotic niciodată, alte siropuri nici nu le primește… doar granule homeopate.

Credeți că homeopatia, de exemplu, poate oferi suport sau chiar vindecare pacienților care se confruntă cu anxietate sau stres cauzat de alergii?

Farm. Claudia Fliscu: Alergiile ne pot face viața dificilă, numai să ne gândim ca ne curge în permanență nasul și ochii, strănutăm tot timpul sau avem un prurit intens! Alergiile de orice natură sunt greu de suportat și pot produce anxietate. Dar acționând homeopatic, în cele 2 direcții, prevenție si tratament, la care adaugăm și o abordare a terenului sensibil, putem depăși cu succes episoadele de alergie, fără stres și anxietate. Mai mult, spațiem recidivele si nu avem efecte secundare!

Ce sfaturi aveți pentru persoanele care călătoresc și se confruntă cu alergii specifice în diverse zone geografice?

Farm. Claudia Fliscu: Persoanelor care călătoresc și se știu alergice, le recomand să aibă întotdeauna la ele o trusă de urgență concepută împreună cu medicul sau farmacistul lor homeopat și să se bucure de călătorie.

In opinia dvs., de ce este cel mai potrivit loc farmacia pentru a procura medicamentele homeopatice?

Farm. Claudia Fliscu: Remediile homeopate se pot procura doar din farmacie, pentru ca sunt încadrate în categoria medicament și au condiții speciale de depozitare în ceea ce privește temperatura si umiditatea. Dacă pacientul ajunge să întâlnească și un farmacist cu competență în homeopatie este și mai bine, deoarece  îi explică modul de administrare, precauții, de asemenea îi răspunde la întrebări, temeri etc. Să recunoaștem că sunt multe mituri și povești în ceea ce privește homeopatia și numai un medic sau farmacist format și pregătit poate explica faptul că homeopatia este o știință bazată pe dovezi de peste 150 ani, încă înainte de a fi inventat termometrul.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: