Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreTestosteronul este un hormon produs de glanda suprarenală și testicule, având un rol important în organismul uman. El contribuie la dezvoltarea masei musculare, rezistența oaselor, sănătatea părului, producerea spermatozoizilor și funcția erectilă la bărbați. Deficiența de testosteron este o afecțiune frecventă, care afectează, în principal, bărbații cu vârste peste 50 de ani.
Această afecțiune poate avea mai multe cauze, printre care:
Obținerea sau menținerea erecției este cel mai important simptom, care ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Chiar dacă deficitul de testosteron nu este singura cauză a disfuncției erectile, un control medical de specialitate este necesare.
În cazul în care se remarcă o scădere a dimensiunilor testiculelor, care nu poate fi asociată cu temperaturile scăzute, este importantă realizarea unui consult medical de specialitate pentru verificarea nivelului de testosteron din organism.
Lichidul eliminat în momentul ejaculării conține milioane de spermatozoizi (sperma). Fertilitatea masculină depinde de calitatea și cantitatea de spermatozoizi, iar deficitul de testosteron reprezintă o cauză primară pentru infertilitate.
Un nivel scăzut de testosteron poate duce la o calitatea scăzută a somnului, inclusiv apariția apneei de somn.
Deoarece lipsa de testosteron afectează în mod direct puterea de concentrate și luare a deciziilor, efectele cauza iritabilitate și chiar depresie.
Principalul tratament recomandat este terapia cu testosteron, ce poate fi realizată cu ajutorul gelurilor topice, injecțiilor sau medicamentelor. Chiar dacă ajută la producția de testosteron, unele tratamente pot cauza infertilitate, din acest motiv trebuie făcută o analiză completă risc – beneficii.
Tratamentul cu testosteron trebuie să fie făcut doar la recomandarea medicului, fiind necesare consultații periodice, pentru urmărirea rezultatelor dar și apariția potențialelor efecte secundare. Printre acestea, cel mai des întâlnite sunt: creșterea sau cădera părului, dureri la sân, scăderea dimensiunii testiculelor și apariția acneei.
Pentru a evita agravarea efectelor secundare ale tratamentului cu testosteron, se vor face regulat analize de sânge și hemoleucograma.
Tratamentul cu testosteron nu este recomandat pacienților cu cancer de prostată.
Pentru a diminua efectele deficitului de testosteron, se recomandă câteva măsuri ce pot duce la îmbunătățirea sănătății, dar și a stării de spirit.
Un aport adecvat de nutrienți și minerale ajută la îmbunătățirea stării de sănătate din toate punctele de vedere. Organismul se va regenera, iar toate funcțiile vor beneficia de îmbunătățiri majore. O dietă sănătoasă include fructe și legume, carbohidrați de calitate, cereale integrale și o hidratare bună.
Menținerea la o greutate optimă, ajută atât la evitarea riscurilor prezentate de obezitate, dar și la realizarea unei cantități adecvate de testosteron. Bărbații obezi suferă în principal din cauza grăsimii abdominale, care afectează în mod direct nivelul de testosteron din organism.
Acestea ajută atât la pierderea în greutate și eliminarea grăsimii nedorite, dar și la stimularea metabolismului bazal. Combinare activității cardio cu antrenamentul de forță. ajută atât la arderea caloriilor, dar și la întărirea masei musculare.
Somnul are efecte benefice și unice asupra organismului și stării de sănătatea. Un somn de durată și de calitate, ajută la producerea unui nivel adecvat de testosteron, care este eliberat în special noaptea, când dormim. Un somn cu o durată mai mică de 8 ore pe noapte, poate duce la scăderea cu până la 10 – 15% a testosteronului a doua zi.
Chiar dacă pare un obiectiv greu de realizat, este important să găsești resursele necesare pentru a reduce stresul. Acesta îți afectează calitatea vieții din multe puncte de vedere, inclusiv nivelul de testosteron. Situațiile cu stres determină apariția cortizolului, un hormon care pregătește corpul să se lupte. Un nivel ridicat și de lungă durată de cortizol, va duce la dezechilibre în organism, inclusiv scăderea nivelului de testosteron.
Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.
Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreBoala obrajilor pălmuiți: cauze, simptome și tratament Boala obrajilor pălmuiți,...
Read MoreBila leneșă: cauze, simptome și soluții naturale pentru o digestie...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More