Header site

Deficitul de Calciu - 6 Simptome specifice

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a sistemului nervos. Un deficit de calciu poate avea consecințe semnificative asupra sănătății tale și poate duce la afecțiuni precum osteoporoza și hipocalcemie.  

Rolul Calciului în organism

Calciul este esențial pentru multe funcții vitale din corp. Acesta joacă un rol crucial în:

 1. Sănătatea oaselor: Calciul este componenta principală a oaselor și a dinților, contribuind la menținerea lor puternice.
 2. Funcția musculară: Calciul permite contractarea și relaxarea mușchilor, inclusiv a inimii.
 3. Coagularea sângelui: Calciul este necesar pentru coagularea normală a sângelui.
 4. Sistemul nervos: Acest mineral ajută la transmiterea semnalelor nervoase în tot corpul.
 5. Funcția hormonală: Calciul joacă un rol în secreția hormonală.
 6. Funcția celulară: Este esențial pentru funcționarea celulară normală.

Cauzele deficitului de calciu

Deficitul de calciu poate fi cauzat de mai multe factori. Iată câteva dintre cele mai comune cauze:

 • Consumul insuficient de alimente bogate în calciu poate duce la deficit. Surse bune de calciu includ lactatele, fructele cu coajă lemnoasă, legumele cu frunze verzi și peștele cu oase mici.
 • Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului din intestin. Un deficit de vitamina D poate duce la o absorbție scăzută a calciului.
 • Anumite afecțiuni, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn sau hipoparatiroidismul, pot afecta capacitatea corpului de a absorbi calciu.
 • Unele medicamente, precum corticosteroizii și medicamentele pentru epilepsie, pot duce la pierderea de calciu prin urină.
 • Femeile aflate la menopauză pot avea un risc crescut de deficit de calciu din cauza schimbărilor hormonale.

Simptomele deficitului de calciu

Simptomele deficitului de calciu pot varia în funcție de gravitatea deficienței. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

 1. Spasme musculare și crampe: Spasmele musculare și crampele pot apărea ca urmare a deficitului de calciu.
 2. Slăbiciune musculară: Mușchii pot deveni slabi și obosiți.
 3. Frică sau anxietate: Deficitul de calciu poate afecta starea mentală, provocând senzații de frică sau anxietate.
 4. Osteoporoza: Un deficit cronic de calciu poate duce la scăderea densității osoase și la osteoporoză.
 5. Unghii casante și dinți fragili: Calciul este esențial pentru sănătatea unghiilor și dinților.
 6. Bătăi neregulate ale inimii: Deficitul de calciu poate afecta ritmul cardiac normal.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul deficitului de calciu implică de obicei analize de sânge pentru a măsura nivelul de calciu din sânge. Dacă nivelul este scăzut, medicul poate efectua teste suplimentare pentru a identifica alte cauze subiacente. Ulterior, medicul poate prescrie suplimente de calciu pentru a crește nivelul acestuia în organism, iar dacă deficitul de calciu este legat de un deficit de vitamina D, medicul poate recomanda și suplimente de vitamina D.

Adoptarea unei diete bogate în calciu poate ajuta la menținerea nivelurilor adecvate. În cazuri rare, medicul poate prescrie medicamente specifice pentru tratamentul deficitului de calciu.

Prevenirea deficitului de calciu

Prevenirea deficitului de calciu implică adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate. Iată câteva modalități de prevenire:

Includeți în dietă alimente bogate în calciu, cum ar fi lactatele, legumele cu frunze verzi și nuci. Dacă luați suplimente de calciu, faceți-o sub supravegherea unui  medic și respectați doza recomandată. În plus, activitatea fizică ajută la menținerea sănătății oaselor.

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră generală și este vital pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a sistemului nervos. Un deficit de calciu poate avea consecințe serioase asupra sănătății noastre, dar cu diagnostic și tratament corect, acesta poate fi gestionat eficient.

Este important să fim conștienți de simptomele deficitului de calciu și să căutăm ajutor medical dacă suspectăm această afecțiune. Doar așa putem menține nivelurile optime de calciu și sănătatea generală a corpului nostru.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: