Header site

De ce se exfoliază pielea de pe tălpi?

Dacă te uiți la tălpile picioarelor tale și ai impresia că pielea se va jupui până la os, cu siguranță suferi de simptomul de exfoliere. Este o afecțiune destul de comună, care poate fi provocată de multe cauze potențiale. Deși primul instinct este să faci un peeling pentru a curăța toată pielea moartă de pe tălpi, cel mai bine este să te abții, pentru a evita apariția unor răni.

În primul rând, este important să identifici cauza acestei afecțiuni, astfel încât să te asiguri că vei vindeca în profunzime pielea. Tălpile care se jupoaie sunt uscate și solzoase. Pielea se poate exfolia în anumite zone sau peste tot, iar senzația de mâncărime este un simptom destul de comun. De asemenea, pete galbene, inestetice, pot apărea pe labele picioarelor. Dacă simptomele sunt foarte acute sau dureroase, iar problema nu dispare, este nevoie de un consult de specialitate, realizat de un dermatolog, care poate recomanda inclusiv tratament medicamentos.

Cu siguranță ești conștient că pielea de pe tălpi reprezintă una dintre cele mai solicitate zone de pe organism. Începând cu șosetele din material sintetic și continuând cu disconfortul oferit de o pereche de pantofi care încep să te strângă după câteva ore, există o mulțime de cauze pentru care pielea de pe tălpi poate începe să se decojească, oferind primele semne ale unei afecțiuni serioase.

Piciorul atletului

Este denumirea populară a unei infecții fungice a pielii și care poate fi contactată din locuri publice, cum sunt piscinele, dușurile sau orice alte locații cu podea umedă. Folosirea în comun a șosetelor sau pantofilor poate fi o altă cauză pentru apariția acestei infecții fungice. Sportivii sunt de cele mai mult afectați de ”piciorul atletului”, deoarece petrec umlt timp antrenându-se, purtând șosete și pantofi sport, care nu permit o bună aerisire a pielii, favorizând apariția transpirației și umezelii. Caracteristica acestei afecțiuni este exfolierea pielii, porninf de la vezivule minuscule între degete, iar în cel mai scurt timp pielea începe să se decojească, simultan cu apariția senzației de arsură, mâncărime, înțepătură sau chiar miros urât. Se recomandă utilizarea unui produs antifungic și evitarea situațiilor în care pielea este expusă în medii umede pentru timp lung.

Piele uscată

Această cauză este frecventă în special în lunile reci de iarnă, când pielea poate deveni atât de uscată, încât se crapă și sângerează, aparent fără motiv. Simultan, pot apărea pete albe sau uscate pe piele, senzația de mâncărime sau de durere. Faptul că pielea se usucă nu este un fenomen periculos în sine, dar apariția rănilor deschise favorizează apariția infecțiilor.

 Infecții fungice

Pe lângă ”piciorul atletului”, numeroase infecții fungice pot afecta piele tălpilor. Dacă pielea începe să se exfolieze brusc, fără o cauză evidentă, trebuiesc făcute câteva investigații speciale. Gravitatea acestor infecții constă în faptul că se poate extinde de pe piele, la unghia de la picioare, iar vindecare va fi foarte dificilă. Un consult dermatologic de specialitate îți va spune dacă este nevoie de o cremă obișnuită sau una preparată în farmacie, pe baza unei rețete prescrise de medic.

Arsuri solare

Această cauză este specifică sezonului cald, atunci când expunerea la razele ultraviolete este excesivă. De obicei se rezolvă în decurs de câteva zile, dar dacă afecțiunea este severă, iar tratamentul nu este eficient, pot apărea complicații, cum este infectarea.

Psoriazis

Este o afecțiune autoimună cronică, care determină organismul să atace propriul țesut sănătos. Pe piele vor apărea răni și coji, precum și zone care ustură și induc nevoia de scărpinare. Psoriazisului poate apărea oriunde pe corp, dar afectează în special coatele, genunchii și tălpile picioarelor. Primul simptom sunt petele îngroșate, care arată gri sau argintiu, iar pielea se va exfolia și se poate îngălbeni în timp. O bună hidratare a organismului poate diminua simptomele psoriazisului, astfel încât suferința să nu fie foarte mare.

Cum se poate trata exfolierea pielii de pe tălpi

Tratamentul pielii de pe tălpi poate începe de acasă, cu următorii apși:

  1. Băi de apă caldă și scrub: Picioarele vor fi ținute într-un vas cu apă călduță, pentru 20-3- de minute, astfel încât pielea să se înmoaie și să poată fi îndepărtată cu un scrub delicat.

  2. Aplicarea unei creme hidratante și reparatoare: Pielea afectată trebuie tratată cu cremă reparatoare, prin aplicarea repetată.

  3. Igiena foarte atentă: Pielea tălpilor trebuie păstrată uscată și curată, pentru a preveni apariția infecțiilor. Se recomandă purtarea șosetelor din materiale naturale, în special bumbac, care să permită pielii să respire și să aerului să circule.

  4. Aplicarea unor creme sau alte soluții care să trateze infecțiile fungice sau bacteriene.

Dacă simptomele nu dispar în decurs de câteva săptămână, dacă apare febra sau durerile din zona pielii de pe tălpi sunt severe, atunci este obligatorie programarea la medicul dermatolog, pentru un consult și tratament de specialitate. În unele situații pot apărea complicații, astfel încât este nevoie de administrarea de antibiotice orale sau locale, astfel încât procesul de vindecare să poată să înceapă cât mai rapid.