Header site

De ce aleg sportivii profesioniști homeopatia pentru îmbunătățirea performanțelor sau pentru tratarea diverselor afecțiuni medicale cu care se confruntă?

Photograph: H Deryk/AP

Nu mai este un secret faptul că numeroși sportivi de top folosesc homeopatia pentru a-și menține condiția fizică la cel mai înalt nivel. Printre aceștia se numără deținătorul recordului mondial la 100m Usain Bolt, fostul căpitan al echipei de fotbal a Angliei, David Beckham, sprinterul britanic James Ellington și medaliatul cu aur la 100m la Jocurile Olimpice din 1992, Linford Christie.

Vin aici de când aveam 16 ani,” a spus Usain Bolt într-o conferință de presă la München, referindu-se la cabinetul medicului său homeopat german. Bolt s-a născut cu scolioză, o curbură a coloanei vertebrale inferioare, care îl face mai vulnerabil la dureri de spate și accidentări. “Este o relație de lungă durată. De fiecare dată când am o problemă, îmi dă întotdeauna sfaturi și tratamente bune. Este cel mai bun în ceea ce face. Suntem foarte apropiați.

Sănătatea mea este prioritatea mea principală, de la o alimentație echilibrată la tipurile de medicamente pe care le folosesc,” a spus James Ellington. “Antrenamentele de șase ori pe săptămână sunt extrem de solicitante și este mai important ca niciodată să îmi mențin corpul în cea mai bună formă posibilă. Homeopatia îmi oferă o modalitate pozitivă și naturală de a preveni afecțiunile sportive, cum ar fi efortul excesiv, durerile musculare și durerile articulare, fără efecte reziduale asupra performanței mele.

Folosesc remedii precum Ruta graveolens, care ajută la tratarea ligamentelor entorse, Gelsemium pentru anxietatea de dinaintea cursei, Arnica pentru vânătăi și Bellis perennis pentru tratarea efortului. Toate oferă sportivilor o alternativă naturală la medicamentele tradiționale, uneori nocive.

Medicamentele homeopatice sunt folosite de sute de ani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni de sănătate, precum și leziuni sportive. Conform OMS, homeopatia este al doilea sistem medical ca utilizare din lume, cu o rată de creștere anuală de 20-25%. În domeniul terapiei sportive, popularitatea homeopatiei este în creștere.

Homeopatia nu produce efecte secundare și nu interferează cu tratamentele medicale standard. Medicamentul homeopatic este, de cele mai multe ori și complementar celui alopat și permite o recuperare mai rapidă, reduce inflamația, vindecă vânătăile și mușchii afectați, ajutând astfel sportivii să revină mai repede la antrenamente și competiții.

(Photo: Bryan Cummings/AP)

Medicamentele homeopatice sunt folosite de sute de ani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni de sănătate, precum și leziuni sportive. Astăzi, fabricarea medicamentului homeopatic respectă regulile generale de bune practici de fabricare a medicamentelor si mai ales este conform cu specificațiile tehnice și știintifice ale oricărui alt medicament. Originalitatea medicamentului homeopatic constă în faptul că sursa de materie primă este naturală și provine din mediul vegetal, animal, mineral, fără o intervenție “chimizantă”. Aceste ingrediente active nu influențează negativ testele riguroase antidoping efectuate asupra sportivilor.

Terapia homeopatică este aprobată de Comitetul Olimpic Internațional. Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) consideră medicamentele homeopatice libere de restricții, cu excepția cazului în care acestea sunt produse din substanțe listate ca interzise, situații care trebuie și sunt cunoscute de către terapeuții loturilor sportive.

Cel mai cunoscut medicament homeopat este Arnica montana. Această plantă montană miraculoasă este folosită tradițional pentru vânătăi și dureri musculare, precum și pentru o gamă largă de alte simptome.

Linford Christie (Mark Shearman)

Sunt un fan al Arnica și recomand tuturor sportivilor din programul meu Street Athletics să o aibă în trusa lor pentru a ajuta la entorse și întinderi,” a spus Linford Christie.

Un studiu publicat în 2003 a analizat 82 de alergători de maraton din două studii randomizate dublu-orb controlate cu placebo. Alergătorii au evaluat durerile musculare imediat după cursa de maraton. Cei care au luat Arnica au raportat o scală mai mică a durerii comparativ cu cei care au primit placebo.

Arnica montana este antiinflamatorul homeopatic cel mai popular obținut, de cele mai multe ori, din plantă proaspătă. Acesta se evidențiază în mod special prin și pentru administrarea înainte și după efectuarea unui efort fizic, în vederea recuperării rapide și a evitării tulburărilor musculo-scheletale uzuale. Acesta se administrează 1 doză înainte și 1 doză după efectuarea efortului fizic. Masajul și automasajul cu produse din Arnica montana, înainte și după efort sunt soluțiile cele mai la îndemână atât pentru practicanții sportului amatori cât și pentru sportivii de performanță.

Alte medicamente homeopatice utilizate frecvent includ:

  • Ruta graveolens: folosită pentru leziuni ale articulațiilor, tendoanelor sau cartilajelor.
  • Rhus tox: utilizat pentru luxații, tendinită, nevrite și artrită.
  • Hypericum: folosit pentru leziuni ale nervilor, în special la extremități, cum ar fi vârfurile degetelor.
  • Lachesis : hematoame, echimoze
  • Symphytum: utilizat pentru leziuni osoase sau fracturi.

Deși există medicamente homeopatice cunoscute pentru problemele generale de sănătate, ideal este ca medicamentul homeopatic potrivit să fie ales în funcție de simptomele specifice și constituția individuală ale fiecărei persoane. Numai după o evaluare inițială amănunțită, un practician homeopat poate alege cel mai adecvat medicament pentru tine !

Disclaimer: Îți recomandăm consultarea unui medic cu competență în homeopatie înainte de administrarea medicamentelor homeopatice pentru tratarea leziunilor sportive. Un medic va putea prescrie cele mai bune medicamente în funcție de starea generală și de simptomele prezentate.

Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: