Header site

Cum sunt copiii afectați de divorțul părinților?

Divorțul poate fi o perioadă dificilă pentru o familie. Părinții nu numai că realizează noi moduri de relaționare între ei, dar învață noi moduri de a-și crește copiii. Când părinții divorțează, efectele divorțului asupra copiilor pot varia. Unii copii reacționează la divorț într-un mod natural și înțelegător, în timp ce alți copii se pot lupta cu tranziția.

Copiii sunt rezistenți și, cu asistență, trecerea peste un divorț poate fi trăită mai degrabă ca o ajustare decât ca o criză. Deoarece copiii sutn diferiți (temperamente diferite, vârste diferite), efectele divorțului asupra copiilor variază și ele. 

Numeroase studii au constatat că separarea părinților și divorțul sunt asociate cu o serie de rezultate negative pentru copiii mai mici și adolescenții din diferite domenii. Separarea/divorțul părinților este asociată cu dificultăți academice, inclusiv cu clase mai mici și abandon prematur școlar și comportamente perturbatoare mai mari (de exemplu, a fi opoziție cu figurile de autoritate, a intra în lupte, a fura și a consuma și a abuza de alcool și droguri ilegale). Copiii și adolescenții care se confruntă cu divorțul părinților lor au, de asemenea, rate mai mari de dispoziție depresivă, stima de sine mai scăzută și suferință emoțională.

Divorțul parental este, de asemenea, asociat cu rezultate negative și tranziții anterioare în viață, pe măsură ce descendenții intră la vârsta adultă tânără și mai târziu în viață. Copiii cu părinți divorțați sunt mai susceptibili de a experimenta sărăcie, eșec educațional, activitate sexuală timpurie și riscantă, naștere extraconjugală, căsătorie mai devreme, concubinaj, discordie conjugală și divorț. 

De fapt, problemele emoționale asociate cu divorțul cresc de fapt în perioada tânărului adult. Înțelegerea amplorii acestor probleme și a mecanismelor cauzale prin care divorțul influențează aceste comportamente are, prin urmare, consecințe sociale importante.

Cum afectează divorțul copiii de diferite vârste?

Când părinții unui copil se despart, se poate simți că întreaga lui lume a fost răsturnată cu susul în jos. Poate fi o perioadă confuză și traumatizantă pentru un copil, iar sănătatea sa mintală poate avea de suferit. Copiii de diferite vârste pot gestiona procesul de divorț în mod diferit.

  • Copiii mici cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani s-ar putea să nu înțeleagă pe deplin de ce dinamica lor familială s-a schimbat și îi poate deruta de ce trebuie să meargă între două case diferite. S-ar putea, de asemenea, să se teamă că unul dintre părinți sau amândoi ar putea înceta să-i iubească dacă au încetat să se iubească unul pe celălalt. Creierul nu este complet dezvoltat la o vârstă fragedă și, adesea, anumite concepte pot fi dificil de înțeles. Emoțiile adulților pot fi complexe pentru copiii mici, care văd adesea lucrurile în alb și negru. Este posibil să nu înțeleagă că există motive complexe pentru separarea părinților lor.
  • Copiii puțin mai mari, cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, cu părinți divorțați, s-ar putea îngrijora că ruperea familiei lor este vina lor. La fel ca și copiii mici, aceștia se pot lupta să înțeleagă motivele complexe ale divorțului și se pot teme sau presupun că au făcut ceva greșit care i-a determinat pe părinții lor să se separe.
  • Adolescenții își pot exprima sentimentele în mod diferit. Spre deosebire de copiii mici, ei au mai multe șanse să înțeleagă ce se întâmplă. Ei își pot exprima sentimentele despre situație prin furie sau comportament rebel. De asemenea, copiii pot da vina pe unul sau ambii părinți pentru situația în care se află.

Ce poți face pentru a-ți susține copilul

Studiile arată că singurul grup de copii ale căror rezultate se îmbunătățesc după divorț sunt cei care experimentează deja un nivel foarte frecvent și ridicat de conflicte între părinți înainte de divorț. Divorțul va avea un anumit impact asupra copiilor, dar cei mai mulți sunt capabili să reziste sau să se recupereze rapid de la astfel de evenimente dificile. 

Cu o familie care îi sprijină, ei dezvoltă reziliență la acest eveniment de viață și pot crește bine mental și emoțional. Cu toate acestea, atunci când procedura de divorț se prelungește sau când relația dintre părinți continuă să fie tensionată, efectele divorțului asupra copilului pot fi foarte grave. Copiii din familii divorțate pot avea riscuri mai mari de a dezvolta probleme de sănătate mintală, în comparație cu copiii din familii complete. 

Dacă ai luat decizia de a divorța, cel mai bine este pentru copiii tăi dacă se poate face cu cel mai mic nivel de conflict între tine și celălalt părinte. Cel mai bine ar fi să te angajezi în co-parenting cooperant pentru a ajuta la reducerea efectelor pe termen scurt și lung ale divorțului asupra copiilor tăi.

Surse:

https://www.child-encyclopedia.com/divorce-and-separation/according-experts/consequences-separationdivorce-children

https://www.verywellfamily.com/how-divorce-affects-your-children-as-they-age

https://www.familymeans.org/effects-of-divorce-on-children

https://thewaveclinic.com/blog/the-effects-of-divorce-on-children/

https://familyassist.msf.gov.sg/content/impact-of-divorce/impact-of-divorce-on-children/understanding-the-effects-of-divorce-on-children/long-term-impact-of-divorce-on-children/

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: