Header site

Cum să îți găsești motivația atunci când simți că ești la pământ

Motivația este forța interioară care ne determină să facem lucruri, dar să rămânem motivați nu este întotdeauna ușor. Motivația este cea care ne determină să îndeplinim o sarcină sau un comportament. De aceea ne trezim dimineața, ne spălăm pe dinți și mergem la muncă.

Probabil că nu îți observi motivația până când simți că nu mai există. Motivația este importantă deoarece:

  • îți oferă obiective pe care să le îndeplinești
  • te ajută să rezolvi problemele
  • te ajută să schimbi vechile obiceiuri
  • te ajută să faci față provocărilor și oportunităților

Dacă te confrunți cu momente în care te simți apatică, iar asta te pune pe gânduri, citește în continuare câteva sfaturi despre cum poți să revii în formă. Nu uita că oboseala este normală, lipsa de chef la fel și nimeni nu poate să fie vesel și optimist tot timpul. Însă atunci când lista de responsabilități crește pe zi ce trece, iar tu nu poți să te mobilizezi să transformi dorința de a face ceva în acțiune, ține cont de următoarele recomandări:

  1. Stabilește obiective clare.  Concentrarea pe obiective concrete este o metodă excelentă pentru oamenii care sunt lipsiți de motivație
  2. Împarte obiectivele mari în sarcini ușor de gestionat. Această metodă poate ajuta la gestionarea gândurilor dar și a acțiunilor. Concentrarea asupra sarcinilor individuale necesare pentru a finaliza un proiect poate ajuta să rămâi conenctată în permanență, fără să te sperie lipsa de perspective.
  3. Crează rutine și ritualuri zilnice. Rutinele și ritualurile zilnice duc la obiceiuri și, odată acestea stabilite, este aproape imposibil să rămâi blocată într-o lipsă de motivație pentru mult timp.
  4. Spune-le oamenilor despre obiectivele tale. În acest fel, îți vei asuma public responsabilitatea pentru dorințele tale, iar asta poate fi un factor motivațional important. 
  5. Scrie fiecare lucru pozitiv pe care îl experimentați pe parcursul zilei.
  6. Rămâi conectată în prezent. În acest fel vei putea să te concentrezi asupra a ceea ce faci, fără alte gânduri adiționale. 
  7. Înconjoară-te de oameni pozitivi. Vei avea, în acest fel, parte de discuții productive, care te vor ajuta să te motivezi și să vezi lucrurile într-o perpectivă constructivă. 
  8. Vizualizează rezultatele pe termen lung, dar și cele pe termen scurt. Atunci când obiectivele tale sunt pe termen lung, este ușor să pierzi din vedere treburile cotidiene. Încearcă să faci liste organizate cu ambele variante și organizează timpul și sarcinile într-un mod productiv. 
  9. Creează un sistem de recompense. Este o tehnică perfectă care îți va oferi o motivație externă importantă. 
  10. Adoptă un stil de viață sănătos. Este vorba atât de alimentație, dar și de mișcarea fizică. Corpul are nevoie de combustibil de calitate, dar și de sport, pentru a funcționa la capacitate maximă, așa că este recomandat să faci toate eforturile în această direcție. 

Dacă ai încercat toate sfaturile de mai sus, iar lucrurile nu par să se miște într-o direcție bună, se poate să fie nevoie să cauți ajutor specializat. Cu atât mai mult atunci când lipsa ta de motivație durează de mai multe luni, iar starea ta pare să se înrăutățească. Depresia este cea mai frecventă problemă ce are ca simptom principal lipsa de motivație, iar acest lucru ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă important.

Se poate ca lipsa de motivație să vină și dintr-o stimă de sine foarte scăzută, atunci când nu crezi sincer în tine și în abilitățile pe care le ai. Dacă nu ai încredere în tine, este greu să lucrezi la un proiect important, pentru ai decis deja că rezultatul nu poate fi unul bun. Evident, perspectiva unui eșec de proporții te înspăimântă, iar în cel mai scurt timp te vei afla în mijlocul unui cerc vicios, din care îți va fi greu să ieși singură. 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: