Header site

Cum să faci față sentimentului că nu arăți bine

Ar putea fi multe motive pentru care s-ar putea să ai impresia că nu arăți bine. Este important să ne amintim că toți avem zile în care ne simțim atractivi și zile în care credem că suntem de-a dreptul urâți. 

 

Cu toate acestea, există câteva motive puternice care să te facă să te simți că nu arăți bine, iar printre acestea se numără:  

Comparația cu ceilalți

S-ar putea să te comparați cu ceilalți, ceea ce poate duce la sentimente de inadecvare. Amintește-ți că fiecare este unic și are propriile puncte forte și puncte slabe.

Stima de sine scăzută

Dacă ai o stimă de sine scăzută, este mai probabil să te simți neatractiv(ă). Acest lucru se poate datora unei varietăți de factori, cum ar fi experiențele anterioare, gândurile negative despre propria persoană sau așteptările nerealiste.

Lipsa de îngrijire de sine

Dacă nu ai grijă de tine, s-ar putea să nu te simți mai bine. Să te neglijezi înseamnă să nu dormi suficient, să nu faci sport în mod regulat sau să nu ai o dietă sănătoasă.

Standarde de frumusețe nerealiste

Societatea pune adesea presiune asupra oamenilor pentru a îndeplini anumite standarde de frumusețe, ceea ce te poate face să te simți neatractiv(ă) dacă nu te încadrezi în aceste standarde.

 

S-ar putea să nu apreciezi cine ești acum, dar poți învăța cum să te placi. Dacă nu-ți place cine ești, acest sentiment poate interfera cu bunăstarea ta. Este ceva care ne afectează pe mulți dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare, dar meriți să înveți cum să te placi așa cum ești. Îmbunătățirea stimei de sine poate necesita timp și efort, dar este o investiție utilă în tine. 

 

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți crești stima de sine:

Exersează auto-îngrijirea

Să ai grijă de tine te poate ajuta să te simți mai bine cu propria persoană. Asigură-te că dormi suficient, ai o dietă sănătoasă și faci exerciții regulate.

Concentrează-te pe punctele tale tari

În loc să te concentrezi asupra punctelor slabe, concentrează-te pe punctele forte și pe lucrurile la care te pricepi. Notează-le și reamintește-ți de ele des.

Stabilește obiective realiste

Stabilirea și atingerea obiectivelor realiste te poate ajuta să ai mai multă încredere în tine. Asigură-te că obiectivele tale sunt realizabile și împarte-l în pași mai mici, pentru a le face mai ușor de gestionat.

Practică vorbirea pozitivă

Elimină gândurile negative și înlocuiește-le cu unele pozitive. În loc să-ți spui că nu ești suficient de bun, spune-ți că faci tot ce poți.

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Petrece timp cu oameni care te înalță și te susțin. Evită să petreci timp cu oameni care te doboară sau te fac să te simți rău cu tine însuți.

Ai grijă de aspectul tău

Deși aspectul tău nu este cel mai important lucru, să ai grijă de tine te poate ajuta să te simți mai puternic(ă). Îmbracă-te cu haine care te fac să te simț bine, alege bijuterii elegante, machiază-te și folosește parfum.

Căută ajutor 

Dacă te confrunți cu o stimă de sine scăzută, ar putea fi util să cauți sprijinul unui terapeut. El te poate ajuta să îți rezolvi sentimentele și să dezvolți strategii pentru a-ți îmbunătăți stima de sine.

 

Este important să îți amintești mereu că termenul de a fi atractiv, de a arăta bine, este subiectiv și poate varia de la o persoană la alta. O postură bună te poate face să arăți mai încrezător/oare și mai atractiv(ă). Mergi drept și ține capul sus.  

 

Ai grijă de tine și nu uita: când te simți bine în interior, se poate vedea în exterior. Concentrează-te pe a fi amabil(ă), încrezător/oare și iubitor/oare față de tine și de ceilalți.

Dacă ai constant impresia că nu arăți bine, este important să reții că valoarea ta nu se bazează pe aspectul tău fizic. Concentrează-te să ai grijă de tine, atât fizic, cât și mental, și amintește-ți să exersezi iubirea de sine și acceptarea. De asemenea, ar putea fi util să discuți cu un terapeut sau un consilier despre sentimentele tale.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: