Header site

Crustele de lapte la bebeluși: Cum să tratezi această problemă minoră dar persistentă

Crustele de lapte sunt o afecțiune comună întâlnită la bebeluși, caracterizată prin prezența unor cojițe sau pete uleioase pe scalp, cu solzi albi și galbeni. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de dermatită seboreică a sugarilor, poate fi deranjantă pentru părinți și poate crea disconfort pentru bebeluș. 

Deși crustele de lapte nu sunt periculoase și nu sunt asociate cu mâncărime sau durere pentru copii, aspectul lor neplăcut și tendința de a persista pot determina părinții să caute soluții pentru îndepărtarea lor.

Cauzele crustelor de lapte

Crustele de lapte sunt cauzate de o combinație de factori, incluzând:

 • Producția excesivă de sebum: La nou-născuți, glandele sebacee ale scalpului pot produce un exces de ulei, care poate duce la formarea de cruste grase.
 • Producția excesivă de celule de piele: În plus față de uleiul produs, pielea scalpului unui nou-născut se exfoliază mai rapid decât la adulți, ceea ce poate contribui la acumularea de celule moarte ale pielii sub cruste.
 • Infecții fungice: Uneori, crustele de lapte pot fi asociate cu o infecție micotică numită candidoză, care poate apărea în zonele umede ale pielii, cum ar fi scalpul bebelușilor.

Cum să tratezi crustele de lapte

În majoritatea cazurilor, crustele de lapte dispar de la sine în timp, pe măsură ce glandele sebacee ale scalpului se reglează și pielea scalpului se exfoliază în mod natural. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a gestiona crustele de lapte și a reduce aspectul lor neplăcut:

 • Spălarea blândă a scalpului: Utilizarea unui șampon delicat pentru bebeluși și spălarea scalpului cu apă caldă poate ajuta la îndepărtarea crustelor de lapte și la menținerea scalpului curat și hidratat.
 • Masarea scalpului: Masarea ușoară a scalpului bebelușului cu un prosop moale sau cu vârfurile degetelor poate ajuta la exfolierea celulelor de piele moartă și la îndepărtarea crustelor.
 • Utilizarea uleiurilor naturale: Unele uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos, pot fi aplicate cu grijă pe crustele de lapte pentru a le înmuia și a ajuta la îndepărtarea lor.
 • Șampon pentru bebeluși: Utilizarea unui șampon special formulat pentru bebeluși poate fi o primă opțiune în tratarea cojilor de lapte. Alegeți un șampon delicat, fără săpun și fără parfumuri artificiale, care să fie potrivit pentru pielea sensibilă a bebelușului.
 • Spălare cu șampon antifungic: În cazul în care cojile de lapte sunt severe sau persistente, medicul pediatru ar putea recomanda utilizarea unui șampon antifungic, care să ajute la reducerea inflamației și a mâncărimii asociate cu dermatita seboreică. Asigurați-vă că folosiți acest tip de șampon doar la recomandarea medicului.
 • Tratamente naturiste: Unele mame preferă să folosească remedii naturiste pentru tratarea cojilor de lapte. De exemplu, aplicarea pastei de bicarbonat de sodiu sau de fulgi de ovăz amestecați cu apă pe scalpul bebelușului poate ajuta la îndepărtarea cojilor și la calmarea iritației.
 • Evitarea șampoanelor și a produselor parfumate: Evitați utilizarea șampoanelor și a altor produse de îngrijire care conțin parfumuri sau alte substanțe chimice agresive, care ar putea agrava iritația și inflamația scalpului bebelușului.

Când să consulți un medic

Deși crustele de lapte sunt, în general, inofensive și se rezolvă de la sine, există situații în care este recomandat să consulți un medic:

 • Dacă crustele de lapte devin roșii, inflamate sau sângerează
 • Dacă copilul tău pare să fie deranjat sau iritat de crustele de lapte
 • Dacă crustele de lapte persistă sau se agravează în ciuda măsurilor de gestionare luate

Crustele de lapte sunt o afecțiune comună la sugari și copii mici, cauzată de o combinație de factori, inclusiv producția excesivă de sebum și de celule de piele. Deși pot fi neplăcute pentru părinți, acestea sunt în general inofensive și se rezolvă de la sine în timp. Cu toate acestea, dacă ești îngrijorată de aspectul sau evoluția crustelor de lapte ale copilului tău, este întotdeauna recomandat să consulți un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: