Header site

Copii drogați cu substanțele psihoactive, o criză în creștere în România

Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București au observat o creștere alarmantă a cazurilor de copii și adolescenți intoxicați voluntar cu substanțe psihoactive. Dr. Viorela Nițescu, medic primar pediatru, toxicolog și șeful Secției de Toxicologie de la acest spital, a oferit detalii îngrijorătoare despre acest fenomen, relatează news.ro. Copiii sunt adesea expuși la riscuri majore prin consumul de medicamente prescrise pentru afecțiuni psihiatrice sau obținute de pe piața neagră, combinate uneori cu alcool sau alte droguri, ceea ce duce la simptome severe și necesită intervenții medicale urgente.

Realitatea cruntă a intoxicațiilor voluntare

Secția de Toxicologie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este una dintre cele mai vechi și mai respectate instituții din România în acest domeniu, primind pacienți din întreaga țară, în special cazuri severe. Dr. Nițescu explică faptul că medicamentele psihoactive precum benzodiazepinele, în special alprazolam și lorazepam, sunt printre cele mai frecvent abuzate substanțe. Aceste medicamente, care sunt esențiale pentru tratamentul unor afecțiuni psihiatrice, devin extrem de periculoase atunci când sunt utilizate în doze mari sau combinate cu alcool și alte substanțe psihoactive.

Pericolul medicamentelor falsificate

O problemă majoră este existența laboratoarelor ilegale care produc medicamente contrafăcute, foarte asemănătoare ca aspect cu cele autentice, dar care pot conține substanțe periculoase precum amfetaminele sau fentanylul. Aceste pastile falsificate ajung pe piața neagră și sunt consumate de tineri, care nu sunt conștienți de riscurile majore la care se expun. Aceste substanțe pot provoca intoxicații severe, iar combinațiile cu alte droguri sau alcool cresc exponențial pericolul.

Situația în cifre

Dr. Nițescu menționează că secția lor primește lunar în jur de 50-60 de pacienți cu intoxicații voluntare, dintre care aproximativ 10 cazuri implică benzodiazepine. Din fericire, majoritatea acestor copii se recuperează sub tratament medical în decurs de 48-72 de ore. În timpul internării, acești copii sunt evaluați de un psiholog pentru a determina necesitatea unui consult psihiatric sau a unei intervenții de urgență, în funcție de gravitatea situației.

Evaluarea și intervenția psihologică

Un aspect crucial al tratamentului este intervenția psihologică și psihiatrică. Pacienții sunt evaluați de psihologi și, dacă este necesar, sunt internați la secția de Psihiatrie pentru tratament suplimentar. Acești copii și adolescenți prezintă adesea probleme emoționale sau comportamentale care necesită o atenție specială. Dr. Nițescu subliniază importanța identificării și adresării problemelor de bază care îi determină pe tineri să recurgă la consumul de substanțe psihoactive, cum ar fi probleme familiale, școlare sau personale.

Un fenomen îngrijorător observat de medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este creșterea numărului de adolescenți cu depresie, tulburări de comportament și alte probleme psihiatrice. Vârsta celor mai tineri pacienți a scăzut, ajungând chiar și la 11 ani. Dr. Nițescu menționează că este dificil de determinat exact de ce tinerii dezvoltă aceste probleme, dar screeningul efectuat în timpul internării relevă adesea factori precum probleme familiale, bullying școlar și dificultăți de relaționare cu colegii. Aceste probleme pot contribui la dezvoltarea unor tulburări emoționale și comportamentale grave, care îi determină pe tineri să caute refugiu în consumul de substanțe psihoactive.

În contextul acestei crize, rolul părinților și al comunității este esențial. Părinții trebuie să fie vigilenți și să observe orice schimbare în comportamentul copiilor lor, să comunice deschis cu aceștia și să le ofere suport emoțional. De asemenea, este important ca școlile să implementeze programe de prevenire și să ofere sprijin elevilor care se confruntă cu probleme emoționale sau de bullying.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: