Header site

Contracepția de urgență: Informații importante și opțiuni disponibile

Contracepția de urgență reprezintă un subiect important în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Este un mijloc de prevenire a sarcinii nedorite, în caz de contact sexual neprotejat, nedorit (viol) sau eșuare a metodelor contraceptive regulate. 

Ce este contracepția de urgență?

Cunoscută și sub numele de “pilula de a doua zi” sau “morning-after pill,” contracepția de urgență este un set de metode contraceptive utilizate pentru a preveni sarcina după un contact sexual neprotejat sau în cazul eșuării altor metode contraceptive (de exemplu, atunci când se rupe prezervativul sau când nu a fost administrată pilula contraceptivă).

Contracepția de urgență poate fi utilizată după un contact sexual neprotejat sau în orice situație în care există un risc crescut de sarcină nedorită. Este important de menționat că în nicun caz contracepția de urgență nu este o metodă contraceptivă regulată și nu ar trebui utilizată în mod obișnuit. Este concepută pentru situații de urgență.

Când ar trebui utilizată contracepția de urgență?

Contracepția de urgență poate fi utilizată în mai multe circumstanțe, printre care:

 • Contact sexual neprotejat: Dacă a avut loc un contact sexual neprotejat (fără utilizarea altor contraceptive) sau dacă prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual.
 • Neadministrarea la timp a contraceptivelor zilnice: Dacă a existat o omisiune în utilizarea contraceptivelor orale 
 • Viol: În cazul unei agresiuni sexuale, contraceptivele de urgență pot fi un mijloc important de prevenire a unei sarcini nedorite.

Este esențial să se acționeze cât mai curând posibil după contactul sexual. Cu cât contracepția de urgență este utilizată mai repede, cu atât este mai eficace.

Opțiunile de contracepție de urgență

Există mai multe opțiuni contraceptive de urgență disponibile, iar acestea includ:

Pilula contraceptivă de urgență 

Pastila de a doua zi, o soluție contraceptivă de urgență, rămâne una dintre opțiunile preferate în cazul unei situații neașteptate sau a unei precauții necesare. Cu toate acestea, precum orice altă metodă, aceasta vine la pachet cu avantaje și dezavantaje semnificative. 

Avantaje 

 1. Eficiență ridicată: Pastila de a doua zi se remarcă prin eficiența sa, oferind o protecție de peste 95% împotriva unei sarcini nedorite. Acest aspect o transformă într-o opțiune atrăgătoare în situațiile de urgență, unde alte metode contraceptive nu sunt la îndemână.
 2. Fertilitate neafectată: Un alt avantaj notabil este faptul că pastila de a doua zi nu influențează fertilitatea. Acest lucru o diferențiază de alte metode contraceptive, permițând femeilor să își mențină capacitatea de a concepe în viitor.

Dezavantaje 

 1. Scurtă perioadă de administrare: Unul dintre dezavantajele majore ale pastilei de a doua zi este perioada scurtă în care poate fi administrată eficient. Sincronizarea este esențială pentru a asigura eficacitatea, făcând ca utilizarea sa să necesite o atenție sporită și planificare riguroasă.
 2. Limită de utilizare anuală: Desigur, eficiența pastilei de a doua zi este dovedită, dar nu este recomandată pentru utilizarea frecventă. Aceasta nu ar trebui să fie o metodă contraceptivă obișnuită și nu ar trebui utilizată mai mult de două ori pe an. Administrarea excesivă poate avea consecințe negative asupra sănătății reproductive a femeii.
 3. Ineficacitate în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală:
 • Pastila de a doua zi nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (ITS). Pentru prevenirea acestora, prezervativul rămâne cea mai eficientă soluție, oferind o barieră eficace împotriva infecțiilor.

Contraindicații ale pastilei de a doua zi:

 • Interacțiuni medicamentoase: Pastila de a doua zi poate interacționa cu alte medicamente, inclusiv tratamentele pentru diverse afecțiuni precum infecții sau epilepsie. Este crucial să se consulte un medic înainte de administrare.
 • Situații specifice: Există momente când administrarea pastilei de a doua zi nu este recomandată, cum ar fi când sarcina este deja formată sau în cazul sângerărilor vaginale abundente netratate. De asemenea, alergiile la compoziția pastilei ar trebui luate în considerare, iar prospectul ar trebui citit cu atenție.

Contracepția de urgență cu sterilet 

(Dispozitiv intrauterin – DIU): Un DIU poate fi inserat de către un profesionist medical calificat în termen de cinci zile de la contactul sexual neprotejat și poate oferi protecție contraceptivă pe termen lung.

Eficacitatea contracepției de urgență

Eficacitatea contracepției de urgență variază în funcție de momentul administrării și de tipul de contraceptive utilizate. Cu cât contracepția de urgență este administrată mai repede după contactul sexual neprotejat, cu atât este mai eficace.

 • Pilula de urgență (PCU) este eficace în prevenirea sarcinii, în special atunci când este utilizată în primele 24 de ore după contactul sexual neprotejat. Cu toate acestea, chiar și în primele 72 de ore, PCU poate fi eficace, deși eficacitatea scade odată cu trecerea timpului. Este important să se urmeze instrucțiunile de administrare pentru a maximiza eficacitatea.
 • Contracepția de urgență cu DIU este una dintre cele mai eficiente opțiuni de contracepție de urgență și oferă o protecție de lungă durată împotriva sarcinii. Pentru montarea unui sterilet de cupru, este nevoie de un consult ginecologic.

Efecte secundare și considerații de sănătate

Contracepția de urgență poate cauza efecte secundare, cum ar fi greața, vărsăturile, durerile de sân sau modificări ale ciclului menstrual. Cu toate acestea, efectele secundare sunt adesea temporare și tind să se rezolve de la sine.

Este important de menționat că nu este inclusă în contracepția de urgență protecția împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS). Prin urmare, în cazul unui contact sexual neprotejat, este recomandat să efectuați teste pentru ITS, mai ales dacă există motive de îngrijorare.

În România, pilula de contracepție de urgență poate fi achiziționată fără prescripție medicală, ceea ce facilitează accesul la această metodă contraceptivă. Pe de altă parte, accesul la DIU necesita consultația unui medic ginecolog, ceea ce, din păcate, poate fi un detaliu neagreat de multe paciente.

Contracepția de urgență este o opțiune importantă pentru prevenirea sarcinii după contactul sexual neprotejat sau în cazul eșuării metodelor contraceptive regulate. Este crucial să acționați rapid în situații de urgență și să consultați medicul de familie sau medicul ginecolog pentru a alege opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: