Header site

Conferință de presă organizată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării de către Asociației Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF)

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie 2024), Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat luni, 29 aprilie 2024, o conferință de presă marcând acest eveniment prin continuarea proiectului Protect LifeRo.

Protect LifeRo este un program de educație pentru sănătate în cadrul căruia anul trecut a fost lansat Îndreptarul de Vaccinare în Cabinetul Medicului de Familie, dedicat profesioniștilor în sănătate, și care se continuă în acest an prin realizarea unor filmulețe pe baza subiectelor din Îndreptar, ce vin în sprijinul pacienților, având drept scop transmiterea importanței prevenției prin vaccinare împotriva bolilor infecțioase, pe înțelesul tuturor. Materialele video reprezintă un proiect independent AREPMF și pot fi vizionate pe pagina oficială www.arepmf.ro, pe canalul youtube al AREPMF și pe pagina de Facebook a Asociației.

Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, coordonator științific al Îndreptarului: “Rujeola este o boală infecțioasă cu un grad înalt de contagiozitate care poate fi prevenită prin vaccinare. De peste 50 de ani vaccinul împotriva rujeolei este administrat prin Programul Național de Vaccinare din toate țările lumii fiind un vaccin cu eficientă și eficacitate demonstrată . Cu toate acestea, după o etapă în care a existat o largă aderență a populației la această imunizare, iar rata îmbolnăvirilor a scăzut considerabil, a apărut fenomenul de refuz al părinților, influențat mai ales de informațiile false și nedemonstrate științific care au generat, fenomenul îngrijorător de reemergență (reapariție) bolii, atât în rândul copiilor nevaccinați dar și a adulților care și-au pierdut protecția pe fondul asocierii unor deficiențe imunitare de diverse cauze.

Epidemia actuală de rujeolă înregistrată în diversele țări ale Europei reprezintă o alertă majoră în cadrul sistemelor de sănătate datorită numărului crescut de cazuri și decese înregistrate de la începutul anului 2023. Se consideră că este necesară accelerarea vaccinării și recuperarea golurilor imunitare atât în rândul populației pediatrice cât și a adulților vulnerabili, cu aplicarea în paralel a acțiunilor de informare continuă a populației dar și punerea accentului pe strategia de comunicare a riscurilor pentru realizarea controlului eficient al bolii.”

Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu: “Acest proiect reprezintă exact veriga lipsă din tot acest proces medical de informare, în legătură directă cu populația. Întăresc faptul că acest proiect este o piatră de temelie pe care acești medici de familie o pun și pe această piatră de temelie se clădește conexiunea cu populația generală dintre pacienți și medicii vaccinatori, prin comunicare între medici și pacienții adulți sau cu părinții copiilor care trebuie vaccinați.

În ceea ce privește caitolul Covid pe care îl aduce nou îndreptarul de vaccinare, pandemia covid rămâne în continuare o parte importantă. Recenta pandemie a fost, din păcate, și o infodemie, ceea ce impune ca medicii să comunice apropiat cu pacienții, pentru a le da informații corecte, pentru suport informațional. Numai clădind aceste punți de încredere putem preveni o parte din bolile transmisibile.”

Dr. Silvia Gatscher – Organizația Mondială a Sănătății: “Organizarea acestui proiect în săptămâna imunizării ne permite să reflectăm asupra efectelor benefice ale vaccinării, în special la copii, dacă luăm în considerare, de exemplu, rujeola sau difteria. Sunt importante eforturile continue pentru informarea și educarea profesioniștilor în sănătate, medicii de familie, care sunt linia întâi în informarea și susținerea vaccinării, în care populația are încredere. Este nevoie de un dialog deschis între personalul medical și populație. Părinții și comunitatea trebuie să fie liberi să își exprime îngrijorările, dar și să asculte. Aceasta înseamnă că profesioniștii din sănătate au nevoie să fie bine pregătiți și încrezători în cunoștințele lor medicale și abilitățile de comunicare…”

Dr. Valeria Herdea – Președinte Casa Națională de asigurări de Sănătate: “Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică. O acoperire vaccinală de peste 95% permite atingerea dezideratului major în privința sănătății publice, acela de control al bolilor infecțioase. Este esențial să reținem că informarea corectă a populației, într-un limbaj accesibil, cu informații clare, care să permită înțelegerea oricui asupra importanței prevenirii îmbolnăvirii cu boli infecțioase și asupra prevenției oferite de vaccinare, reprezintă pașii cei mai importanți pentru a menține sănătatea populației. Atunci când ne vaccinăm, reușim să ne protejăm pe noi, familia noastră și comunitatea în care trăim.”

Dr. Raluca Ghionaru – Președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF): “Unul dintre obiectivele principale ale Săptămânii Mondiale a Vaccinării este de a atinge și de a menține acoperirea vaccinală la nivel mondial la un nivel suficient pentru a preveni reapariția bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi poliomielita, rujeola, rubeola, difteria, tetanosul și multe altele. 

Este important ca toată lumea să înțeleagă că vaccinarea nu protejează doar persoana care se vaccinează, ci și comunitatea în care trăiește, contribuind la crearea unei imunități colective care protejează și persoanele care nu pot fi vaccinate din diverse motive.

Săptămâna Mondială a Vaccinării ne oferă o ocazie de a celebra progresele în domeniul vaccinării și de a sublinia importanța continuării eforturilor pentru a asigura accesul la vaccinuri de calitate pentru toți oamenii. Vaccinarea este un drept, o responsabilitate, o protecție globală, pentru toți, înseamnă Salvare de vieți, Încredere în știință.”

Săptămâna Mondială a Imunizării, desfășurată în săptămâna 24-30 aprilie 2024, are scopul de a evidenția importanța vaccinării și de a promova accesul la vaccinuri pentru toți oamenii, indiferent de locul în care trăiesc. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor infecțioase și de îmbunătățire a calității vieții. Anul acesta Săptămâna Mondială a Imunizării sărbătorește 50 de ani de la lansarea Programului Extins de Imunizare (EPI).

Rezultatele acestui program evidențiază eforturile colective de a salva numeroase vieți de la boli care pot fi prevenite prin vaccinare și de a proteja generațiile viitoare.

Marcată prin campanii de informare și acțiuni menite să crească gradul de conștientizare în rândul populației cu privire la beneficiile vaccinării, Săptămâna Mondială a Imunizării reunește cu același scop organizații, guverne, profesioniști din domeniul sănătății și comunitățile locale pentru a oferi informații corecte și pentru a încuraja populația să se vaccineze.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: