Header site

Colestaza de sarcină: Cauze, simptome și management

Colestaza de sarcină este o afecțiune specifică sarcinii care afectează ficatul și se manifestă prin simptome precum mâncărime intensă și icter (colorarea pielii și a ochilor în galben). Află în continuare principalele informații despre  cauzele, simptomele, diagnosticul și managementul colestazei de sarcină pentru a înțelege mai bine această condiție și cum să vă gestionați sănătatea în timpul sarcinii.

Ce este colestaza de sarcină?

Colestaza de sarcină, cunoscută și sub numele de colestază intrahepatică a sarcinii, este o afecțiune care afectează ficatul și căile biliare în timpul sarcinii. Aceasta este o condiție specifică sarcinii, ceea ce înseamnă că se dezvoltă doar la femeile gravide și tinde să apară în trimestrul al treilea. Colestaza este caracterizată de oprirea sau încetinirea fluxului normal al bilei din ficat în intestinul subțire, ceea ce poate duce la acumularea de substanțe în sânge.

Colestaza de sarcină – Cauze

Cauzele exacte ale colestazei de sarcină nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că un rol semnificativ în dezvoltarea acestei afecțiuni îl au factori genetici și hormonali. Anumite femei sunt predispuse genetic la colestaza de sarcină, iar schimbările hormonale specifice sarcinii pot afecta funcționarea ficatului și a căilor biliare. Mai multe studii au arătat că această afecțiune are și o componentă genetică, iar femeile cu membri ai familiei care au experimentat colestază de sarcină au un risc crescut de a dezvolta și ele această afecțiune.

Simptomele colestazei de sarcină

Principalele simptome ale colestazei de sarcină includ:

  • Mâncărime intensă: Mâncărimea severă este unul dintre simptomele distinctive ale colestazei de sarcină și afectează în special palmele și tălpile. Mâncărimea poate fi atât de severă încât poate perturba somnul și calitatea vieții.
  • Icter: Icterul este colorarea pielii și a ochilor în galben datorită acumulării de bilirubină în sânge. Acest simptom este mai puțin frecvent, dar poate apărea în cazurile mai severe de colestază.
  • Durere abdominală superioară: Unele femei pot experimenta dureri în partea superioară a abdomenului, în zona ficatului, dar acest simptom nu este la fel de comun ca mâncărimea.
  • Stare generală de rău: Femeile pot simți o stare de rău generală și oboseală crescută.

Diagnosticul și complicațiile colestazei de sarcină

Diagnosticul colestazei de sarcină se bazează pe simptome, analize de sânge și teste specifice ale funcției hepatice. Medicul poate efectua teste pentru a măsura nivelurile de bilirubină și de acizi biliari în sânge, care sunt de obicei crescute la femeile cu colestază. De asemenea, se pot efectua teste de imagistică, precum ultrasunetele hepatice, pentru a evalua starea ficatului și a căilor biliare.

Colestaza de sarcină poate avea complicații serioase pentru mama și făt, cum ar fi:

  • Nașterea prematură: Femeile cu colestază de sarcină au un risc crescut de naștere prematură.
  • Sângerări: Poate crește riscul de sângerări la momentul nașterii.
  • Probleme pentru făt: Bebelușii pot prezenta complicații, cum ar fi dificultăți de respirație, deces fetal sau creștere insuficientă a fătului.

Managementul colestazei de sarcină

Dacă sunteți diagnosticată cu colestază de sarcină, medicul vă va oferi opțiuni de management care pot include:

  • Medicație: Unele medicamente pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimii și a simptomelor.
  • Monitorizarea atentă: Medicul vă va monitoriza starea de sănătate și evoluția afecțiunii, și va evalua frecvent funcția hepatică și nivelurile de bilirubină.
  • Nașterea prematură: În cazurile severe de colestază de sarcină, medicul poate recomanda nașterea prematură pentru a evita complicațiile majore atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Este important să țineți cont de faptul că această afecțiune dispare de obicei după naștere, dar poate reapărea în sarcinile viitoare. De asemenea, este important să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră generală în timpul sarcinii, să comunicați deschis cu medicul dumneavoastră și să urmați cu strictețe indicațiile acestuia pentru a asigura o sarcină sănătoasă atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră.

Este esențial să fiți conștientă de simptomele colestazei de sarcină și să căutați asistență medicală imediată dacă experimentați mâncărime severă sau alte simptome asociate. Cu ajutorul supervizării medicale de specialitate, majoritatea femeilor cu colestază de sarcină pot avea o sarcină sănătoasă și un copil sănătos.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: