Header site

Ce este acneea și cum poate fi tratată convențional și homeopat

Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă apariția unor pete pe piele, de obicei pe față, spate și piept. S-a estimat că poate afecta 80% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani. Acneea le poate provoca o suferință teribilă adolescenților, dar și pierderea încrederii în sine. Petele variază de la puncte negre de suprafață și puncte albe la pustule și chisturi profunde, inflamate, pline de puroi, care pot fi severe, de lungă durată și chiar lasă cicatrici faciale permanente.

Ce este homeopatia   

Homeopatia este o terapie medicală care va evita unele dintre efectele secundare și reacțiile adverse ale tratamentului medical convențional. Homeopatia este a doua cea mai populară terapie medicală din lume și cel mai popular sistem holistic de medicină.


Homeopatia se bazează pe remedii făcute dintr-o varietate de substanțe diferite, despre care se știe că provoacă simptome de boală dacă sunt luate în forma lor normală. Cu toate acestea, homeopatia a descoperit că substanțele care provoacă simptome de boală pot, de asemenea, vindeca aceleași simptome ale bolii.

Care este tratamentul convențional pentru acnee


Tratamentul medical convențional pentru acnee se poate dovedi a fi pe termen foarte lung și, în cele din urmă, fără succes. Dacă afecțiunea este ușoară, se recomandă de obicei o varietate de geluri și creme topice, care conțin de obicei peroxidul de benzoil chimic. 

Peroxidul de benzoil poate irita pielea și o face mai sensibilă la lumina soarelui. Reacțiile adverse frecvente au menționat o piele uscată și încordată, o senzație de arsură, mâncărime sau usturime, o oarecare roșeață și descuamare a pielii.

Când afecțiunea devine pe termen mai lung, sau încep să apară papule și pustule mai grave, se utilizează o serie de tratamente diferite,  de obicei o combinație de tablete cu antibiotice și tratamente topice.

Antibioticele topice sunt folosite pentru a ucide bacteriile de pe piele, iar după un timp tratamentul este oprit „întrucât există riscul ca bacteriile de pe față să devină rezistente la antibiotice; asta poate „agrava acneea și poate provoca infecții suplimentare”. Reacțiile adverse frecvent menționate sunt iritația pielii, înroșirea, arsura și exfolierea pielii.

Comprimatele cu antibiotice sunt folosite pentru a trata acneea mai severă. Antibioticele tetracicline sunt utilizate, deși nu sunt sigure pentru femeile însărcinate sau care alăptează, cărora li se administrează antibiotice cu eritromicină. Tratamentul poate dura până la 4 până la 6 luni. Efectele secundare sunt sensibilitatea pielii la lumina soarelui și fac ca contraceptivul oral să fie mai puțin eficient.

Terapiile hormonale sunt recomandate femeilor care suferă de acnee în timpul menstruației. Aceasta include pilula contraceptivă orală combinată, deși specialiștii avertizează că pilula hormonală sau implantul contraceptiv pot agrava uneori acneea.  

Tratamentul homeopat al acneei

În ceea ce privește acneea, homeopatia a evidențiat o serie de remedii care s-au dovedit a fi utile în tratamentul acesteia. Toate remediile menționate sunt sigure și orice remediu care se potrivește cu simptomele pacientului va fi eficient.


Belladonna. Remediu util pentru acnee rozacee. Alternează roșeața și paloarea pielii. Piele uscată, fierbinte și umflată, pustule pe față.


Calcarea phos. Acneea la fetele anemice, la pubertate, adesea cu dureri de cap, flatulență, dispepsie care se ameliorează prin mâncare. Pielea este închisă, maronie, gălbuie.

Calcarea Sil. Un medicament profund, cu acțiune lungă, pentru problemele care apar lent și ajung la dezvoltarea finală după perioade lungi. Pielea suferă dem âncărime, senzație de arsură, sensibilă la frig, capătă nuanțe de albastru.  

Calcarea sulph. Tendința supurativă a pielii, erupții pustuloase zimțate cu revărsare de mucus galben. Cosuri faciale. Piele sănătoasă cu cruste îngălbenite. Leziuni care nu se vindecă repede.

Carbo veg. Cosuri cu obrajii pestriți și nas roșu. Pielea este umedă și există senzația de mâncărime. Simptomele se înrăutățesc la căldură.

Causticum. Acnee rozacee,în special pe nas, agravată de căldură. Adesea pentru persoanele cu păr negru, slabe, cu ten galben, palid.

Hepar Sulph. Util pentru adolescenții cu piele nesănătoasă. Papule predispuse la supurare și extindere, cu durere înțepătoare. Sângerează ușor și se pot ulcera. Sensibilitate mare la cea mai mică atingere. Adesea ten gălbui. Leziunile se răspândesc adesea prin formarea de mici papule în jurul lateralului vechilor leziuni. Frigul, hipersensibilitatea, durerile asemănătoare înțepăturilor, pofta de alimente acre și gusturi puternice sunt caracteristice. Simptomele sunt ameliorate de vremea umedă și sunt agravate de spălare sau atingere.

Natrum mur. Acest remediu se caracterizează prin acnee severă la acele persoane cu piele grasă, murdară, care suferă de anxietate și constipație. Limba poate părea încărcată, iar buzele pot fi uscate și crăpate. Acneea apare predominant pe față, spate și pe linia părului. Simptomele sunt mai bune în aer liber și de la îmbăierea rece și mai rele de la căldură, pâine și alimente grase.

Nux vomica. Acnee asociată cu consumul excesiv de alcool, alimente sau stimulente, în special acolo unde simptomele pielii sunt asociate cu tulburări gastro-intestinale. Pielea roșie și cu pete. Simptomele sunt agravate de efort mental sau furie, brânză și alimente grase sau picante.

Psorinum. Acnee rozacee. Aspect palid, bolnăvicios. Pielea este galbenă, murdară, grasă. Cosuri cu puncte negre in centru. Acneea este mai gravă în timpul menstruației și când se consumă grăsimi, zahăr, cafea, carne.

Pulsatila. Adesea un remediu recomandat pentru adolescentele care au tulburări menstruale, probleme circulatorii, alergii sau tulburări ale urechilor, nasului sau gâtului. Acneea avea simptome mai grave la căldură, alimente bogate, amidonoase sau grase sau înghețată.

Silica. Acnee cu coșuri tari și adânci, în principal pe obraji și frunte, care nu reușesc să colecteze puroi sau să erupă. Pot lăsa o cicatrice adâncă.. Glandele limfatice pot fi umflate, iar pacientul poate avea un istoric de furuncule și diferite forme de patologie în jurul unghiilor.

Sulphur. Un remediu utilizat pe scară largă pentru acnee, mai ales dacă este cronică. Pielea este de obicei palidă, uscată, aspră, cu aspect murdar. Acneea este asociată cu comedoane și constipație. Este agravată de apă. Mâncărime intensă de la căldură, seara.

Thuja occidentalis. Persoanele care au nevoie de Thuja pot exprima sentimentul de rușine față de acneea lor. Piele grasă, pori dilatați. Coșuri în principal pe față, pe frunte, buza superioara, nas și bărbie. Fața roșie strălucitoare, arzătoare, cu o rețea fină de vase de sânge.

Alegerea unui remediu homeopat se bazează pe simptomele bolii individuale ale individului, nu pe o boală generală definită convențional. Este important să subliniem acest lucru: homeopatia nu tratează boala, ea tratează persoana.  

Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie. 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: