Header site

Calculează gratuit Rata Metabolică Bazală - Află care este consumul de calorii zilnic recomandat pentru tine

Rata metabolică bazală (RMB) este cantitatea de energie (numărul de calorii) de care corpul tău are nevoie pentru a menține funcțiile fiziologice de bază. Aceste funcții includ respirația, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului și susținerea funcției organelor. RMB reprezintă majoritatea caloriilor pe care corpul tău le arde în fiecare zi, doar pentru a funcționa.

Cum se calculează RMB

Pentru a estima RBM, poți utiliza ecuații precum ecuația Mifflin-St. Ecuația Jeor. Aceste ecuații iau în considerare factori precum greutatea, înălțimea, vârsta și sexul pentru a oferi o estimare a BMR. Cu toate acestea, este important de reținut că aceste ecuații oferă estimări și pot exista variații individuale. 

Pentru bărbați:

RMB = (10 x greutate în kg) + (6,25 x înălțime în cm) – (5 x vârsta în ani) + 5

Pentru femei:

RMB = (10 x greutate în kg) + (6,25 x înălțime în cm) – (5 x vârsta în ani) – 161

Ți se pare complicat, așa este? Dar nu te speria, avem o metodă mult mai ușoară pentru tine, dacă vrei să afli care este RMB-ul tău. Nu trebuie decât să introduci informațiile necesare în căsuțele de mai jos, iar rezultatul se calculează instant. 

[cal_calc]

Trebuie să reții că RMB este diferită de Rata metabolică zilnică. Aceasta din urmă ia în considerare nu doar caloriile necesare pentru funcțiile bazale, ci și energia suplimentară cheltuită prin activitatea fizică și efectul termic al alimentelor.

RMB poate fi influențată de mai mulți factori, printre care: 

Compoziția corporală: Persoanele cu o proporție mai mare de masă musculară slabă tind să aibă un BMR mai mare în comparație cu cei cu un procent mai mare de grăsime corporală. Țesutul muscular este activ metabolic și necesită mai multă energie pentru a se menține.

Sex: Bărbații au, în general, o RMB mai mare decât femeile, din cauza diferențelor de compoziție corporală, influențe hormonale și alți factori.

Vârsta: RBM tinde să scadă cu vârsta. Acest declin se datorează în primul rând scăderii masei musculare și unei potențiale scăderi a nivelului de activitate fizică.

Greutate: Persoanele mai grele tind să aibă o RBM mai mare, deoarece este nevoie de mai multă energie pentru a susține o masă corporală mai mare.

Calcularea BMR poate fi un punct de plecare util pentru determinarea necesarului zilnic de calorii. Cu toate acestea, este important să reții că diferențele individuale și stilul de viață pot influența necesarul real de calorii. 

Consultarea medicului de familie sau a unui nutriționist te ajută să primești îndrumări personalizate, astfel încât să determini nevoile specifice de calorii în funcție de obiectivele personale, nivelul de activitate și starea generală de sănătate.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: