Header site

Căderea părului sau alopecia areata - ce înseamnă această afecțiune și care sunt simptomele

Ce este alopecia areata

Alopecia areata este o boală care apare atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr și provoacă căderea părului. Foliculii de păr sunt structurile din piele care formează părul. În timp ce părul poate fi pierdut din orice parte a corpului, alopecia areata afectează de obicei capul și fața. De obicei, părul cade în pete mici, rotunde, de dimensiunea unei monede, dar în unele cazuri, căderea părului este mai extinsă. Majoritatea persoanelor cu alopecie sunt sănătoase și nu au alte simptome.

Cursul alopeciei areata variază de la persoană la persoană. Unii au crize de cădere a părului de-a lungul vieții, în timp ce alții au doar un episod. Recuperarea este, de asemenea, imprevizibilă, cu părul care crește complet la unii oameni, dar nu și la alții.

Nu există un remediu pentru alopecia areata, dar există tratamente care ajută la creșterea mai rapidă a părului. Există, de asemenea, resurse pentru a ajuta oamenii să facă față căderii părului.

Simptome

Persoanele cu alopecia areata au de obicei pete netede, rotunde, de chelie, care apar într-o  o perioadă de câteva săptămâni, urmată, în majoritatea cazurilor, de creștere pe parcursul mai multor luni. Cu toate acestea, alopecia areata poate persista câțiva ani și uneori părul nu crește niciodată.

Zonele fără păr se pot mări și se pot uni pentru a forma modele neregulate de chelie. Firele de păr scurte, rupte la câțiva milimetri de scalp, se găsesc adesea la marginile petelor în expansiune de cădere a părului. 

Scalpul este cel mai frecvent loc pentru căderea părului, dar orice zonă a corpului poate fi afectată. Pentru mulți oameni, boala nu progresează dincolo de căderea neregulată a părului. Cu toate acestea, în unele cazuri, căderea părului este extinsă. Un mic procent de pacienți își pierde tot părul de pe cap (cunoscut sub numele de alopecia totalis) sau tot părul de pe cap și corp (alopecia universalis).

Pe lângă căderea părului, persoanele cu alopecie areata pot dezvolta anomalii ale unghiilor de la mâini sau de la picioare. Formarea mai multor gropi în unghie este cea mai frecventă.

Cauze – alopecia areata

Alopecia areata este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul tău imunitar atacă în mod greșit o parte a corpului tău. Când aveți alopecia areata, celulele sistemului imunitar vă înconjoară și atacă foliculii de păr (partea corpului care face părul). Acest atac asupra unui folicul de păr face ca părul atașat să cadă. Cu cât sistemul imunitar atacă mai mulți foliculi de păr, cu atât pierde mai multe fire de păr, iar zona afectată va fi mai mare.

Poate o deficiență de vitamina D să provoace alopecie areata?

Studiile au descoperit că persoanele cu anumite boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă sau artrita reumatoidă, au un deficit de vitamina D. 

Deoarece alopecia areata este o boală autoimună, oamenii de știință s-au uitat la nivelurile de vitamina D la persoanele care suferă de alopecia areata. Unii pacienți aveau o deficiență de vitamina D, dar alții nu. Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a ști dacă nivelurile scăzute de vitamina D joacă un rol în cauzarea acestei boli.

Cum se diagnostichează 

Medicii sunt de obicei capabili să diagnosticheze alopecia areata destul de ușor prin examinarea zonelor afectate. De asemenea, pot examina firele de păr din zonele afectate la microscop.

Dacă, după un examen clinic inițial, medicul nu este în măsură să pună un diagnostic, acesta poate efectua o biopsie cutanată. Dacă trebuie să excludă alte boli autoimune, ar putea efectua un test de sânge.

Deoarece simptomele alopeciei areata sunt atât de distinctive, stabilirea unui diagnostic este de obicei rapidă și simplă.

Tratament și recomandări

Întrucât tratamentele convenționale pentru alopecie sunt extrem de limitate, studiile care susțin tratamentele naturale pentru alopecie sunt și mai puține.

Există unii oameni care susțin că au observat îmbunătățiri prin frecarea scalpului cu ceapă sau usturoi, ceai verde răcit, ulei de migdale, ulei de rozmarin, miere sau lapte de cocos. Deși niciunul dintre acestea nu este susceptibil să provoace rău, cercetările nu le susțin eficacitatea.

De asemenea, unii pacienți apelează la metode de tratament alternative, cum ar fi acupunctura și aromaterapia, deși există puține dovezi care să susțină aceste tratamente.

Dacă observi o căderea bruscă sau neregulată a părului sau o cădere mai mare decât de obicei atunci când te piepteni ori te speli pe păr, discută cu medicul tău. Căderea bruscă a părului poate semnala o afecțiune medicală subiacentă care necesită tratament. Dacă este necesar, medicul poate sugera și opțiuni de tratament pentru căderea părului.

Alopecia areata nu îmbolnăvește  oamenii și nici nu este contagioasă. Poate fi, totuși, dificil de acceptat din punct de vedere emoțional. Pentru mulți oameni, alopecia areata este o boală traumatică care necesită un tratament care să abordeze aspectul emoțional al căderii părului, mai degrabă decâti căderea părului în sine.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: