Sănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreAvând o utilizare de câteva sute de ani pentru afecțiunile de sănătate, homeopatia si terapiile complementare sunt din ce în ce mai populare și în ceea ce privește terapia sportivă. Pe lângă efectele rapide, homeopatia este apreciată și pentru că nu produce efecte secundare, nu interferează cu tratamentele alopate și nu este interzisă din punct de vedere al dopingului.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, homeopatia este al doilea cel mai mare sistem de medicină din lume, având o rată de creștere de 20-25% în fiecare an. Odată găsit, remediul potrivit poate reduce inflamațiile, vindecă vânătăile și ajută la refacerea ligamentelor sau nervilor afectați.
Medicamentele homeopate sunt realizate din cantități foarte mici de substanțe extrase din plante, animale sau minerale. Deoarece medicamentele sunt dinamizate, este dificil să fie măsurate din punct de vedere fizic sau chimic iar ingredientele sau substanța activă nu interferează în testele antidoping pe care le efectuează sportivii. Terapia medicamentoasă homeopatică este aprobată de Comitetul Olimpic Internațional, iar Agenția mondială anti-doping (WADA) consideră că remediile homeopate sunt libere de restricții, cu excepția cazului în care au fost produse din substanțe listate ca fiind interzise.
Din aceste motive, sportivi din întreaga lume au ales să utilizeze homeopatia, care îi ajută să atingă cele mai înalte performanțe. Printre cei mai cunoscuți sportivi care sunt fani homeopatie se numără Usain Bolt, deținătorul recordului mondial la 100 de m, însă și David Beckham, fostul căpitan al naționalei Angliei. De asemenea, nu putem să îi omitem pe sprinterul britanic James Ellington și medaliatul cu aur la 100 m olimpic din 1992 Linford Christie.
Usain Bolt
Bolt s-a născut cu scolioză, o curbură a coloanei inferioare, care îl face mai susceptibil la dureri de spate și răni.
„Vin aici de la 16 ani”, a spus Usain Bolt la o conferință de presă la München, referindu-se la medicul său homeopat german. „A fost o relație lungă. De fiecare data când am o problemă, întotdeauna dă sfaturi bune și tratamente. El este cel mai bun în ceea ce face. Suntem foarte apropiați.”
James Ellington
„Sănătatea mea este prioritatea mea principală, de la o dietă echilibrată până la tipurile de medicamente pe care le folosesc”, a spus James Ellington. „Antrenamentul de șase ori pe săptămână este incredibil de solicitant și este mai important ca niciodată să-mi mențin corpul în cea mai bună stare posibilă. Homeopatia îmi oferă o modalitate pozitivă și naturală de a preveni afecțiunile sportive precum efortul, durerile musculare și durerile articulare, fără efecte reziduale asupra performanței mele.”
„Folosesc remedii precum Ruta grav, care ajută la tratarea ligamentelor entorse, Gelsemium pentru nervozitatea pre-cursă, Arnica pentru vânătăi și Bellis perennis pentru a trata efortul. Toate oferă sportivilor o alternativă naturală la medicamentele tradiționale și uneori dăunătoare.”
Stres, crampe, tendinite, entorse ori epuizare fizică și psihică? Sportul, indiferent dacă este practicat la nivel de amator sau de performanță, vine la pachet cu unele probleme inerente. Pentru a optimiza efortul fizic și recuperarea, homeopatia se dovedește a fi un partener sigur și eficient, prezent în fiecare etapă a antrenamentului sau competiției.
Dr. Gérard Murgues
Dr. Gérard Murgues, medic sportiv în Villeurbanne și fost medic pentru echipa de baschet feminin a Franței, consideră că „folosim prea multe antiinflamatoare nesteroidiene în orice moment și pentru cea mai mică traumă. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna necesar și poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului digestiv sau rinichilor”.
Combinată cu medicina convențională, homeopatia oferă sportivilor mai multe avantaje pentru gestionarea traumei. Pentru entorsele gleznei, o traumă comună, homeopatia poate ameliora durerea din timpul fazei inflamatorii. De asemenea, ajută la ameliorarea crampelor și contracturilor și, prin urmare, facilitează recuperarea musculară.
Copiii care practică sport pot prezenta slăbiciuni și dureri legate în principal de amploarea activității lor fizice. Atunci homeopatia se dovedește cu adevărat utilă deoarece neavând efecte secundare cunoscute este potrivită pentru tineri. Nu este contraindicat copiilor, spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene. (sursa)
Orice problemă legată de activitatea fizică, indiferent dacă apare înainte sau după antrenament, are propriul tratament homeopat.
Unele tratamente pot preveni deshidratarea în timpul unui eveniment mai lung, cum ar fi un maraton. Altele, ajută la reducerea riscului de crampe și spasme musculare sau de probleme digestive, cum ar fi greața, balonarea și diareea. În timp ce altele pot asigura o mai bună recuperare musculară și sprijin psihologic prin reducerea anxietății și a stresului înainte de o competiție.
„Nu vreau să fac rău pacientului când îl tratez. Așa că am ajuns la homeopatie.” – Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, Medicul echipei FC Bayern München
Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt este cel care a tratat homeopatic echipa națională de fotbal a Germaniei timp de 23 de ani. Lista lui de pacienți este lungă, ca și rapoartele sale privind tratamentele individuale. Medicul echipei FC Bayern München declara într-un interviu: “Am avut un principiu de la începutul activității mele medicale: nu vreau să fac rău pacientului când îl tratez. Așa că am ajuns în homeopatie și în remedii biologice. Am văzut că funcționează fantastic de la început – trebuie să știi totuși punctele. Trebuie să simți punctele și să le tratezi cu precizie, atunci va funcționa”. (sursa)
Aceste patologii necesită un tratament rapid, care poate fi repetat cu mare frecvență. În acest cadru se încadrează patologiile traumatice legate de practicarea sportului. Scopul, din nou aici, este reducerea nevoii de tratamente mai grele precum antiinflamatorii în tratamentul cronic, sau chiar infiltrațiile intraarticulare cu corticosteroizi.
Cele mai bune medicamente homeopatice benefice pentru sportivii care suferă de leziuni sportive de diferite forme
Este unul dintre cele mai populare și comune medicamente homeopatice utilizat pentru tratarea leziunilor sportive. Face parte din toate trusele de prim ajutor de pe terenurile de sport, la toate nivelurile. Arnica este foarte eficientă atunci când este luată imediat după o rănire. Este un medicament legal care poate fi luat de sportivi și jucători după ce a fost provocat cu o accidentare în teren. Acest medicament este ideal pentru a face față durerilor, loviturilor sau vânătăilor inerente și îi ajută pe sportivi să se mențină în formă pentru evenimentele viitoare.
Arnica poate fi folosită atunci când vătămarea este în stadiile inițiale și este probabil să fie superficială – entorse, lovituri, căderi sau atunci când vânătăile sunt ușor vizibile.
Bryonia este adesea indicată în leziunile articulațiilor în care Arnica eșuează. Caracterul general al durerii este de usturime, agravată prin mișcare, dar domolită prin odihnă. Pacientul Bryonia este iritabil și are vertij când își ridică capul. Are dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor. Simptomele cresc treptat pe măsură ce ziua progresează și dispar în timpul nopții. Gura și buze uscate, cu sete excesivă și un gust amar în gură.
Acest medicament homeopatic derivat din carbonat de calciu este utilizat în cazul leziunilor de lungă durată, în care slăbiciunea durează mai mult de două săptămâni la un sportiv afectat. Medicamentul este eficient pentru a elimina slăbiciunea și rigiditatea.
Acest medicament homeopat este util în cazul unor răni cauzate de strivirea nervilor. În primă fază trebuie administrată Arnica, iar ulterior Hypericum. Este benefic pentru calmarea durerilor nervoase, inclusiv atunci când coloana vertebrală este rănită.
Acest medicament homeopat este important pentru tratarea leziunilor ligamentelor și tendonului care provoacă durere intensă, rigiditate, precum și atunci când o persoană suferă de entorse. Este derivat din iedera otrăvitoare fiind util pentru ligamentele și tendoanele din jurul articulațiilor care se simt dureros de rigide O accidentare Rhus va rezista mișcării inițiale, dar se va slăbi odată cu mișcarea continuă. Se folosește după Arnica.
Este foarte util în tratarea gleznelor cu entorsă. Se trece la utilizarea Ledum, de la Arnica atunci când glezna arată neagră, este vânătă și apare senzația de frig. Totuși aplicarea căldurii pe ea agravează durerea care de fapt este ameliorată prin aplicarea de gheață. Ledum este adesea necesar pentru câteva zile, așa că se începe cu o doză la fiecare 30 de minute în prima zi, iar apoi se reduce la trei sau patru administrări pe zi, pe măsură ce situația se îmbunătățește. De asemenea, este util în special pentru loviturile la ochi, când toată zona se învinețește, așa că este recomandat în special pentru sporturile de contact.
Este recomandat pentru crampele musculare. Fiind o problemă destul de comună pentru sportivi, ele apar atât în timpul competițiilor, dar și după acestea. Dacă suferi de crampe frecvent, câteva administrări de Cuprum pe durata competiției pot face diferența dintre succes și eșec.
Este un remediu recomandat în afecțiuni precum cotul jucătorului de tenis, care se dezvoltă pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. Această afecțiune este însoțită, de obicei, de neliniște, iar durerea este foarte acută, cauzând apariția lacrimilor. Dacă durerea este ameliorată cu căldură, poate fi recomandată înlocuirea medicamentului Ruta cu Causticum, folosit zilnic pentru două săptămâni.
Este recomandat în tendinită, o altă afecțiune care se dezvoltă lent. Tendonul devine dureros și uneori pare umflat ori se simte moale la atingere. Odihna, încălțămintea bună și kinetoterapia ar trebuie să fie incluse în tratament, pentru ca rezultatul să fie cât mai rapid și de durată. Dacă zona afectată este partea inferioară a tendonului unde se atașează de călcâi, atunci Ruta din nou ar fi o alegere rezonabilă, în timp ce dacă este mai mult spre capătul tendonului care se atașează de mușchii gambei, atunci poate fi adecvat Anacardium.
Este unul dintre cele mai bune medicamente homeopatice pentru “piciorul atletului”. Este prescris atunci când există piele uscată, aspră, împreună cu crăpături între degetele de la picioare.Un alt simptom principal sunt erupțiile umede și crustele. Erupțiile din pliuri se sparg ușor și se vindecă foarte încet.
Este util pentru sportivii care sunt nervoși înainte de o competiție importantă. Există o teamă de a apărea în public sau de eșec. Gelsemium este pentru tremurături, diaree și slăbiciune care pot apărea de la așa numitul sindrom al “frici de scenă”.
Orice sportiv știe că atingerea performanței este doar o parte a formulei câștigătoare. Diferența dintre a câștiga și a pierde constă și în claritatea mentală și rezistența emoțională a campionului. Ceea ce este atât de extraordinar la remediile homeopate este că sunt selectate pe constituția unică a unei persoane. Un homeopat profesionist poate ajuta la performanța oricărui sportiv, găsind medicamentul potrivit, care va acționa în mod specific cu mintea, corpul și spiritul individului pentru a-l ajuta să atingă cele mai bune rezultate.
Disclaimer: Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.
Îți recomandăm consultarea unui medic cu competență în homeopatie înainte de administrarea medicamentelor homeopatice pentru tratarea leziunilor sportive. Un medic va putea prescrie cele mai bune medicamente în funcție de starea generală și de simptomele prezentate.
Surse
https://homeopathyforathletes.com/byronia_alba/
https://www.imi.com.hk/homeopathy-for-athletes-and-sports-enthusiasts.html
https://cnhh.ac.nz/homeopathy-support-for-sports-injuries/
https://homeopathy-uk.org/conditions-directory/sports-injuries/
https://www.homeopathy360.com/2018/01/13/this-is-why-sportspersons-love-homeopathy/
Sănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More