Header site

Anemia - Care sunt semnele și simptomele deficienței de fier la femei

Simptomele deficienței de fier la femei se manifestă într-o multitudine de moduri. Este vorba despre semnele clasice ale anemiei, o afecțiune medicală care apare atunci când sângele tău nu are suficiente globule roșii.

Globulele roșii transportă oxigenul în tot corpul și-l livrează la țesuturi și organe, la fel ca atunci când alimentezi mașina cu combustibil. Lipsa de globule roșii face să fie o luptă grea să te ridici din pat dimineața, să găsești energie pentru exerciții și să-ți menții concentrarea la locul de muncă.

De ce are corpul tău niveluri scăzute de GR?

Deși există mai multe motive, există trei cauze subiacente.

  • În primul rând, nu produci suficiente globule roșii. Acest lucru se datorează în mod tipic nivelurilor scăzute de fier, acid folic sau vitamina B12, toate esențiale pentru construirea GR.

  • În al doilea rând, pierzi sânge. Pentru femei, aceasta este în mod tipic prin menstruație în fiecare lună, în timp ce pentru altele poate fi din sângerări intestinale din boli inflamatorii intestinale precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

  • În cele din urmă, corpul tău poate distruge propriile globule roșii. Acest lucru se întâlnește în anemiile hemolitice (cum ar fi talasemia, o trăsătură genetică moștenită întâlnită în mod obișnuit în populațiile mediteraneene) care pot distruge GR.

Cum știi dacă ai putea fi anemică?

Semne comune ale simptomelor de deficiență de fier la femei

  1. Oboseală generală

  • Dacă te simți fără energie, lipsită de concentrare la locul de muncă sau lupți cu taskurile zilnice, această oboseală excesivă poate fi un semn că suferi de anemie.

  1. Paliditate

  • Dacă tragi ușor pleoapa inferioară în jos și te uiți la piele, ar trebui să fie de culoare roz. Dacă suferi de forma de anemie cu conținut scăzut de fier, aceasta va arăta foarte roz deschis până la alb. Anemia cu deficit de fier este extrem de comună; Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 30% din populația lumii suferă de această afecțiune.Când nu primești suficient fier în dieta ta, măduva ta osoasă (adică chestia moale din interiorul oaselor tale) nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina, proteina care transportă oxigenul în globulele roșii.

  1. Slăbiciune

  • Simți că te obosesc foarte rău scările? Ai dificultăți să-ți termini antrenamentele și simți că mușchii tăi pur și simplu se epuizează? Slăbiciunea este un simptom obișnuit al anemiei și poate fi cauzată de niveluri scăzute de fier, acid folic (vitamina B9) sau vitamina B12. Atunci când nivelurile de acid folic sau B12 sunt scăzute, globulele roșii ajung să fie mai mari decât ar trebui să fie, clasificate medical ca o anemie megaloblastică. Astăzi, aproximativ 12 milioane de oameni suferă de nivele scăzute de B12.

  1. Poftă de mâncare neobișnuită pentru pământ, gheață sau argilă

  • Sună puțin amuzant, dar nu glumim pe acest subiect. Dacă ai poftă de aceste substanțe non-nutritive, este o condiție medicală reală numită “pica” și probabil că ai un nivel periculos de scăzut de fier.

  1. Mâini și picioare reci

  • Porți mereu șosete groase pentru a-ți ține picioarele calde, chiar și în vară? Acesta este un alt semn clasic al anemiei și a nivelurilor scăzute de fier. Mâinile și picioarele reci sunt de asemenea observate în mod obișnuit la persoanele cu funcție tiroidiană lentă sau scăzută, o altă condiție în care nivelul scăzut de fier este, de asemenea, un simptom comun.

  1. Căderea părului

  • Observi că scurgerea de la duș se înfundă cu părul tău? Dacă părul tău începe să arate șifonat, să se simtă uscat și fragil sau să începe să cadă, atunci anemia este o cauză probabilă. Poți verifica rezervele tale de fier din corp printr-un test de laborator pentru feritină. Nivelurile peste 60-70 sunt considerate ideale, dar dacă părul îți cade, nivelurile tale pot fi chiar și de o singură cifră.

  1. Unghii fragile

  • Dacă observi cute verticale pe unghii, este posibil să suferi de o aciditate gastrică scăzută. Nivelurile optime de acid gastric sunt cheia pentru producerea factorului intrinsec (FI), o proteină necesară pentru a absorbi eficient B12. Acidul gastric este, de asemenea, crucial pentru absorbția fierului. Dacă observi că unghiile tale se “adâncesc” de la față către spate, luând o formă convexă, poate fi un semn de fier scăzut.

  1. Umflarea și durerea limbii

  • La fel ca și pofta puternică pentru pământ, umflarea limbii este un semn clar că trebuie să consulți un medic.

  1. Amețeli

  • Deși nivelurile scăzute de zahăr din sânge sunt cel mai des considerate cauza principală a amețelilor, nivelurile scăzute de fier sunt de asemenea foarte sus pe listă. Dacă experimentezi amețeli și mai multe alte simptome de pe listă, atunci s-ar putea să te confrunți cu anemia.

  1. Dureri de cap

  • Dacă suferi de dureri de cap sau migrene în timpul menstruației, cercetări noi arată că nivelurile scăzute de fier pot fi cauza principală.  

  1. Oboseală persistentă

  • Toată lumea se simte obosită din când în când. Fie că e vorba să mai amâni trezirea dimineața sau să ai dificultăți în a rămâne alert la ședințele de lucru, toți avem dificultăți din când în când în menținerea energiei. Cu toate acestea, dacă oboseala ta persistă mai mult de 8-12 săptămâni, s-ar putea să ai anemie caracterizată de niveluri scăzute de B12 și factor intrinsec (FI).

  1. Arsuri la stomac

  • Contrar credinței populare, arsurile la stomac sunt mult mai susceptibile să fie cauzate de niveluri scăzute de acid gastric decât de niveluri ridicate. Nivelurile scăzute de acid gastric te predispun la o absorbție mai redusă a fierului și B12, iar oricine ia antiacide fără prescripție medicală va afecta și mai mult capacitatea lor de a absorbi mineralele.

  1. Consum excesiv de alcool

  • Cu cât bei mai mult alcool, cu atât epuizezi mai repede vitaminele valoroase din complexul B, predispunându-te la posibilă anemie.

  1. Păr grizonat

  • Melanina este ceea ce îți dă culoarea părului după naștere. Cu toate acestea, cantitatea de melanină din corpul tău scade odată cu înaintarea în vârstă. Celulele care produc melanina, numite melanocite, scad odată cu înaintarea în vârstă, făcând ca părul tău să-și piardă pigmentarea. Vitamina B12 este esențială pentru un păr sănătos, iar o cantitate redusă sau absorbția scăzută a vitaminei B12 poate duce la apariția firelor de păr grizonat mai devreme decât te-ai aștepta.

  1. Îmbătrânești

  • Riscul de anemie crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează unei reducții a absorbției de B12 din cauza atrofiei gastrice, o condiție în care mușchii stomacului se contractă și devin mai slabi.

  1. Dietă vegetariană sau vegană

  • Riscul de anemie crește cu 25% dacă ești vegetarian.  

  1. Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

  • Dacă ai niveluri scăzute de fier, stresul crescut asupra inimii de a pompa un volum crescut de sânge pentru a compensa nivelurile scăzute de hemoglobină te poate face mai susceptibil la bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

  1. Menstruație abundentă

  • Cu cât este mai lungă durata menstruației lunare sau mai abundentă este sângerarea, cu atât ești mai expusă riscului de niveluri scăzute de fier și anemie. 

  1. Sarcină

  • Dacă ești însărcinată, ești expusă unui risc crescut de anemie, deoarece fătul necesită niveluri semnificative de fier și acid folic pentru dezvoltarea fetală.

  1. Factori genetici

  • Dacă familia ta are o istorie de anemie moștenită, cum ar fi anemia falciformă, unde o formă mutată de hemoglobină schimbă forma globulelor roșii, s-ar putea să fii și tu expusă riscului.

  1. Suferi de boli cronice

  • Dacă familia ta are o istorie de boală cronică precum artrita reumatoidă, diabetul, boala Crohn, s-ar putea să fii expusă unui risc mai mare de anemie.

Ce ar trebui să faci dacă ai simptomele menționate?

Dacă observi că unele sau multe dintre simptomele enumerate aici se aplică ție, este timpul să mergi la medicul tău și să faci teste. Pentru a diagnostica anemia, medicul tău va efectua în mod obișnuit următoarele teste:

  • Analiza completă a sângelui – Acest test îți va spune nivelul de globule roșii din sângele tău și cantitatea de hemoglobină.

  • Volumul mediu al celulelor – Acest test evaluează dimensiunea globulelor roșii. Dacă globulele roșii sunt prea mici, ai anemie feriprivă. Dacă sunt prea mari, ai anemie megaloblastică din cauza unui nivel scăzut de acid folic sau B12.

  • Feritina – Acest test măsoară cantitatea de fier stocată în corpul tău. Nivelurile sub 60-70 ug/L sunt considerate insuficiente, iar deficiența francă este sub 12 ug/L.

  • Vitamina B12 – Deficiența este definită în prezent ca un nivel de sânge < 148 pmol/L (200 pg/mL), iar statusul marginal este definit ca o concentrație de 148–221 pmol/L. Pentru a-ți oferi o perspectivă, medicii se orientează în mod tipic către niveluri de 600 pmol/L sau mai mari. Indicatorul standard pentru deficiența de B12 este acidul metilmalonic (MMA) crescut.

Alimente pentru combaterea anemiei

În timp ce suplimentele pot ajuta pe termen scurt, cauza principală a corectării anemiei constă în găsirea mixului potrivit de alimente de inclus regulat în dieta ta, astfel încât să poți menține niveluri sănătoase fără suplimente adăugate.

Alimentele bogate în fier includ organele de animale (toate tipurile; ficatul de pui este în mod tipic cel mai recomandat), carne de vită, miel, păsări de curte, pește și legume cu frunze precum spanacul și varza kale. În ceea ce privește vitamina B12, toate tipurile de carne, ouăle, peștele și crustaceele sunt surse fantastice.

Este destul de dificil să treci prin zile aglomerate, taskuri de la muncă stresante, antrenamente intense și să echilibrezi viața socială și familială, deci nu lăsa anemia să adauge un alt “obstacol” pe drumul tău către o sănătate și vitalitate mai bune.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: