Header site

Analizele recomandate în diagnosticarea corectă a alergiilor și tratamentele homeopate utilizate cel mai des - Interviu cu Sorin Cadar, Medic Primar ORL cu competență în homeopatie

Dl. Sorin Cadar este Medic Primar ORL cu competență în homeopatie și președintele Asociației Române de Homeopatie Clinică (ARHC). Este un medic dedicat, pe care pacienții îl caută nu doar datorită experienței vaste pe care o are, ci și pentru că oferă explicații și multă empatie. Indiferent dacă este vorba despre copii sau adulți, Sorin Cadar tratează cu rezultate concrete, măsurabile, îmbinând în practica zilnică de la cabinet, într-un mod eficient, și metoda terapeutică homeopatică.

Puteți citi în continuare răspunsurile pe care dl. Cadar ni le-a oferit cu amabilitate, la întrebările ce stau pe buzele oricui a suferit direct sau indirect (prin copii sau alte persoane apropiate), din cauza alergiilor. 

Se vorbește în spațiul public din ce în ce mai des despre diversele forme sau tipuri de medicină. Rețelele de socializare sunt efectiv inundate de sintagme precum medicina holistică, medicină funcțională, medicină homeopată, medicina integrativă, medicina naturopată, medicină convențională. Cât este PR și cât este realitate? Avem mai multe tipuri de medicină agreate de comunitatea științifică?

Sorin Cadar: Este vorba despre utilizarea improprie a unor termeni. Medicina este numai una. Se învață la Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie și la Facultatea de Medicină Dentară iar absolvenții se numesc medici. Termenii de “holistică”, “funcțională”, “homeopată”, “integrativă”, “naturopată” sau “convențională” nu fac referire decât la TERAPIE. Adică, la modul cum tratăm pacientul, omul suferind sau sănătos. TERAPIA este numai un segment al Medicinei.

Deci: NU EXISTA DECAT O MEDICINA. RESTUL SUNT TERAPII.

Oricum, OMS a accentuat de mai mulți ani termenul de MEDICINA PERSOANEI și nu a BOLII. Cu alte cuvinte și TERAPIA trebuie să se supună acestei recomandări a OMS.

Prin respectarea fiziologiei, absența moleculelor chimice în doze ponderale sau absența efectelor toxice, homeopatia este o soluție fiabilă și lipsită de riscuri cunoscute pentru pacienți. Mai mult, aceasta oferă, de asemenea, un răspuns la provocările majore de sănătate publică definite de OMS. În calitatea Dvs. de președinte al Asociației Române de Homeopatie Clinică, cu un accent pe «homeopatie clinică» am dori să ne povestiți despre locul homeopatiei în ansamblul modalităților de tratament din practica Dvs. zilnică. Și, mai ales, ce este medicamentul homeopatic. Cine îl poate prescrie?

Sorin Cadar: Terapia homeopatică este o terapie funcțională și holistică. Ea “ajută” organismul să își repare singur dezechilibrele sau disfuncțiile. Nu face nimic în locul organismului. Mai în glumă, mai în serios, “îi dă indicații prețioase”, “îi suflă” organismului și îl “dezmeticește” astfel încât acesta, organismul, să își reechilibreze funcțiile și mecanismele, auto-vindecându-se astfel. Terapia homeopatică nu este eficientă decât în situația în care organismul este capabil să răspundă, iar leziunea să nu fie organică. Cu alte cuvinte, homeopatia ajută dacă organismul nu este “surd”.

In practica zilnică de la cabinet utilizez în proporție de 80-85% metoda terapeutică homeopatică. Evident că în 15-20% din cazuri, organismul este “surd” și atunci utilizez terapeutica conventională (chimică) care va face în locul “surdului” ceea ce acesta nu face.

Medicamentul homeopatic este definit ca fiind o substanță care introdusă în organism declanșează o reacție fiziologică din partea acestuia, determinând astfel reechilibrarea și auto-repararea suferinței. De aceea medicamentul homeopatic nu are contraindicații, efecte adverse sau secundare. Deoarece determină o reacție fiziologică, normală, nimic în plus față de ce poate organismul la acel moment.

Fiind un MEDICAMENT, doar un medic atestat de către Ministerul Sănătății, autorizat, competent, poate recomanda un tratament homeopatic.

Pentru că sunteți medic primar ORL și pentru că, de multe ori, simptomele mai multor afecțiuni sunt asemănătoare, ne permitem să vă întrebăm cum puteți diferenția simptomele unei alergii de cele ale unei răceli sau infecții respiratorii? Cum se stabilește un diagnostic corect?

Sorin Cadar: De multe ori, pacienții vin la cabinet și îmi spun ca au Rinita alergică, de exemplu. Dar tot de multe ori, după ce le recomand analize corecte, ii contrazic. Simptomele fenomenelor alergice pot aparține și altor afecțiuni nu numai alergiei. Astfel, vorbim și despre Intoleranță sau despre Hiperreactivitate. La nas, mai vorbim și despre Rinita vaso-motorie. La nivelul traheei și al plămânilor, mai vorbim și despre Reacțiile reziduale. Deci nu toate aceste instanțe patologice sunt alergii. Și se tratează diferit de alergie, așa cum și alergia se tratează diferit față de alte afecțiuni care au aceleași simptome. Se numește Diagnostic diferențial. Mai multe afecțiuni care au aceleași simptome. Se învață la facultate în anul 3, la Semiologie medicală.

Diagnosticul diferențial se face în primul rând pe baza anamnezei, apoi a examenului clinic și, nu în ultimul rând, pe baza investigațiilor clinice și paraclinice. Acestea sunt: spirometrie (la pacienții de peste 6 ani), Ig. E serica totală, DAO serică, ECP, histamina serică, CIC, C3 seric, C4 seric, zonulina din scaun, lactoferina din scaun și calprotectina din scaun. De mare utilitate pentru Diagnosticul diferențial este și 25-OH-D, VSH, Fibrinogen, Factorul reumatoid, Proteina C reactiva, sideremie, feritina și Fosfataza alcalină.

Care sunt cele mai frecvente alergii cu care vă confruntați în practica Dvs.?

Sorin Cadar: Frecvența, în ordine, o au Rinitele alergice, Oftalmo-alergiile, Alergiile respiratorii, Alergiile tegumentare și Alergiile digestive. Oricum, ele se întrepătrund deseori, determinând Sindroame Dermo-Respiratorii sau Dermo-Digestive.

Care sunt factorii de mediu care pot agrava simptomele alergiilor și cum pot fi aceștia evitați?

Sorin Cadar: Este o eroare să încercăm să evităm factorii de mediu care determină sau agravează alergiile. Și asta din 2 motive: sunt extrem de mulți și, in plus, o problemă pe care o evităm nu înseamnă că am vindecat-o. Opinia mea este că trebuie sa tratăm alergia în mediul ei declanșator. Astfel, vom avea și siguranța eficienței tratamentului. Evident că vom avea grijă ca pacientul să nu sufere. Vom avea grija să administrăm, pe lângă medicamentul desemnat vindecării și medicamente simptomatice, acele medicamente care fac suferința mai ușoară, suportabilă.

M-am dus cu gândul la polenurile Artemisia și Ambrozia, la care țara noastră, alături de Bulgaria, deține recordul european de răspândire și care creează inclusiv manifestări de astm. Cum arată, de exemplu, managementul homeopatic în prevenția și tratamentul alergiilor sezoniere?

Sorin Cadar:  Artemisia vulgaris si Ambrosia aretmisiifolia sunt 2 plante profund alergenice. Ele determină apariția de reacții modeste sau minime chiar și la oamenii nealergici. Acesta este motivul pentru care, la nivel internațional, aceste 2 plante sunt interzise, se încearcă, prin legislație, eradicarea lor. Problema este ca legea nu este respectată, mai ales în România și Bulgaria.

Din punct de vedere strategic si tactic tratamentul homeopatic se bazează pe 2 acțiuni:

  1. Desensibilizarea
  2. Blocarea reacției alergice

Se utilizează medicamentele de desensibilizare: Ambrosia si/sau Artemisia zilnic în perioada de expunere și săptămânal în afara perioadei de expunere, până când analizele din sânge ne arată că pacientul nu mai este alergic, reactiv la alergen. Eu recomand ca tratamentul sa fie continuat încă 1 an după ce analizele din sânge ne arată că totul este în regulă. Asta poate dura 2-6 ani (biologic, analize), dar simptomele trebuie să se amelioreze semnificativ până la dispariție, gradat, anual, in maxim 2 ani.

Evident ca pentru 1-3 ani se alătură acestor două medicamente de desensibilizare (Ambrosia și Artemisa) medicamente de confort, simptomatice, precum: Allium cepa, Euphrasia, Apis (pentru stoparea simptomelor), dar și Poumon histamine, Histaminum (pentru blocarea mecanismul reacției alergice). Medicamentele simptomatice  se administrează în perioada de expunere, de simptomatologie, de 2-3 ori pe zi și, mai des, la nevoie.

Așadar, există legătură între alergii și afecțiunile cronice, cum ar fi astmul sau dermatita atopică?

Sorin Cadar: Opinia mea este ca Astmul bronșic si Dermatita atopică nu sunt afecțiuni cronice, ci stări de sensibilitate preexistentă, cu activare acută în prezența alergenului. Deci Astmul bronșic, Dermatitele alergice, Alergiile nazo-oculare și digestive, sunt stări de dezechilibru ale sistemului imunitar, care reacționează “isteric”, irațional, anormal, în prezenta alergenului. Deci starea de dezechilibru este o afecțiune cronică, evenimentul acut este momentul in care organismul reacționează anormal la contactul cu alergenul. Poate exista o stare de dezechilibru care să nu se concretizeze niciodată simptomatic, prin criză, prin acut. Pacientul nu știe și nu va ști niciodată că este alergic la Ambrosia, dacă nu va veni niciodată în contact cu Ambrosia. Numai investigațiile clinice și paraclinice pot specifica dacă un om este alergic, chiar dacă acesta nu a făcut niciodată criză. Starea de dezechilibru există (iar analizele din sânge o arată) și așteaptă să reacționeze acut în prezenta alergenului. Putem astfel tratata preventiv starea de alergie, fără simptome, numai pe baza pozitivării analizelor. Astfel, pacientul cu stare de dezechilibru alergic nu va face niciodată criza, deoarece l-am tratat “din fașă”.

Asta este valoarea si frumusețea Homeopatiei: PREVENȚIA CURATIVĂ EFICIENTĂ.

Ce sfaturi aveți pentru pacienții care doresc să-și gestioneze alergiile în mod natural ori să evite medicamentele pe termen lung?

Sorin Cadar: Singurul sfat: să se adreseze unui medic cu competență in Homeopatie. Acesta are resurse pentru a VINDECA. Asta nu înseamnă că medicamentele clasice, convenționale, nu sunt bune. Dar ele AMELIOREAZĂ starea de confort și nu vindecă starea de dezechilibru alergic.

Cum puteți evalua impactul alergiilor asupra calității vieții unei persoane și ce intervenții pot fi eficiente în acest sens?

Sorin Cadar: Impactul este catastrofal din punct de vedere personal, profesional și social. Calitatea vieții unui astfel de pacient este serios afectată. Problema este ca an de an aceasta, alergia, devine din ce în ce mai puternică și nu mai poate fi ținută în frâu de medicamentele simptomatice. Soluția este: consult, analize, investigații și tratament curativ și nu numai, de ameliorare, de confort.

Cum pot fi alergiile tratate în cazul copiilor mici și care sunt opțiunile terapeutice în astfel de situații? Există vreo modalitate de a preveni dezvoltarea alergiilor la copiii mici?

Sorin Cadar: Am amintit într-un răspuns anterior. Copiii mici se pot trata la fel cu adulții, femeile însărcinate sau vârstnicii. Nu exista diferențe de principii sau de tactica si strategie. De asemenea, la prima bănuială, la primul  simptom minor de alergie, se fac analizele și se începe, pe baza rezultatului analizelor, tratamentul curativ. Astfel, copilul nu va face crize sau nu va dezvolta în viitor alergie.

Am amintit deja de PREVENȚIE ca fiind punctul FORTE al Homeopatiei.

Credeți că homeopatia, de exemplu, poate oferi suport sau chiar vindecare pacienților care se confruntă cu anxietate sau stres cauzat de alergii?

Sorin Cadar: Evident. Prin tratamentul curativ și de confort (simptomatic) se poate în mod indirect rezolva și Sindromul Anxios-Depresiv al alergicilor. Dar, există în practica Homeopatică medicamente specifice ce pot tratata, în mod direct, acest sindrom.

Ce sfaturi aveți pentru persoanele care călătoresc și se confruntă cu alergii specifice în diverse zone geografice? 

Sorin Cadar: Sfaturi:

  1. Să își facă analizele anuale, iar în “bateria” de teste sa intre și analizele pentru alergie. Astfel, va cunoaște dacă este sau nu posibil să facă un atac alergic.
  2. Sa aibă în trusa de urgență/de călătorie: Apis, Allium cepa și Poumon histamine, pe care sa le utilizeze, conform sfatului medicului homeopat sau a medicului alergolog homeopat.
  3. Să ia în trusa de urgență/călătorie și medicamente convenționale, pentru orice eventualitate, mă refer la Des-Loratadina sau Loratadina. Problema este că aceste medicamente sunt bune, acționează, salvează viața, dar strică, prin efectele lor secundare, reacțiile lor adverse și contraindicațiile lor, vacanța/călătoria. Deci, mai bine medicamentele Homeopatice, în primă instanță.

Există cercetări recente sau tratamente inovatoare în domeniul alergiilor de care ar trebui să fim conștienți?

Sorin Cadar: Bineînțeles. Trebuie doar un pic de interes și pasiune din partea medicilor. Informațiile sunt la îndemână și majoritatea sunt gratuite. Există publicate pe internet numeroase studii și cercetări. Există cursuri de specializare, de competență. Exista Conferințe și Congrese. Este nevoie numai de drag de profesie si drag de oamenii suferinzi.

Cum poate fi îmbunătățită colaborarea între un specialist în alergii și medicul de familie pentru o gestionare eficientă a alergiilor pacientului?

Sorin Cadar: În primul rând trebuie să “ucidem” antica “Invidia medicorum” și să înțelegem faptul că nu avem ca sarcină principală a profesiei de medic ocuparea locului fruntaș, ci vindecarea omului suferind. În momentul în care se vor înțelege conceptele de Share (împărtășește) și de Team (echipă), din acel moment pacienții vor fi în mare câștig. Colaborarea interdisciplinară este esențială. Și, foarte important, este neapărat necesar ca evaluarea unui caz să fie efectuată de un medic specialist sau de către analizele de laborator și nu neapărat de cel care a recomandat tratamentul inițial. Este și un principiu de baza în cercetare. Nu este normal ca eu să administrez tratamentul și tot eu să evaluez rezultatul.

Evaluarea rezultatului unui tratament se face de către alt medic sau prin analize și de către pacient.

Buna colaborare dintre medici, nu numai dintre Medicul de Familie și Alergolog, este rețeta esențială pentru succesul unui tratament și vindecare dar, mai ales, pentru satisfacția pacientului vindecat.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: