Header site

Alergia la ambrozie: Ce este conjunctivita alergică, care sunt simptomele specifice și cum poate fi tratată

Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, la fel se schimbă și alergenii din aer. Pentru multe persoane, vara aduce cu ea faimoasa plantă Ambrozia – o cauză importantă pentru declanșarea conjunctivitei alergice. Această afecțiune, caracterizată prin ochi roșii, mâncărimi și lacrimi abundente, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui număr mare de persoane, indiferent de vârstă, sex sau existența altor probleme de sănătate. 

Vom afla în continuare despre alergia la ambrozie și precum și despre metode eficiente pentru gestionarea simptomelor frecvente. De la înțelegerea factorilor ce o declanșează, până la implementarea măsurilor preventive și explorarea opțiunilor de tratament, acest articol include toate informațiile importante de care ai nevoie pentru a nu fi afectat de conjunctivita alergică. 

Ce este alergia la ambrozie 

Ambrozia este o plantă sălbatică, o buruiană am putea spune, care eliberează polen începând cu mijlocul verii și până spre finalul toamnei. Acest polen este un alergen puternic care declanșează reacții alergice la persoanele sensibile. Conjunctivita alergică apare atunci când ochii intră în contact cu polenul ambroziei, ducând la un răspuns inflamator. Simptomele pot include roșeață, mâncărime, arsuri, lăcrimare excesivă și pleoape umflate. 

Recomandări pentru minimizarea expunerii la polenul de ambrozie

Pentru a evita apariția simptomelor conjunctivitei alergice, primul lucru ce trebuie făcut este reducerea expunerii la polenul ambrozie. Iată câteva sfaturi practice pentru a minimiza expunerea:

  1. Monitorizarea nivelului de polen: se recomandă urmărirea prognozele locale referitor la cantitatea de polen din aer și planificarea activităților în consecință. Este bine să fie evitată petrecerea unor perioade lungi de timp în aer liber în zilele cu mult polen.
  2. Păstrarea ferestrelor închise: se va utiliza aerul condiționat în casă și mașină pentru a filtra particulele de polen. Cele mai bune aparate sunt cele care au filtre de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) pentru a îmbunătăți și mai mult calitatea aerului din interior.
  3. Purtarea ochelarilor de protecție: atunci când urmează perioade lungi de timp petrecute în aer liber, purtarea ochelarilor de soare ajută la protejarea ochilor de polen și la reducerea simptomelor.
  4. Clătirea frecventă a ochilor și a  feței: După plimbările în aer liber, ochii și fața trebuiesc clătite cu apă rece pentru a îndepărta orice particule de polen persistente.
  5. Schimbarea hainelor: Hainele purtate în aer liber trebuiesc schimbate și, eventual, spălate, pentru a evita  aducerea polenului în interiorul casei.

Recomandări pentru îngrijirea și igiena ochilor 

Atunci când avem grijă de ochii noștri, simptomele alergiei la ambrozie pot fi atenuate, iar complicațiile vor fi prevenite. Iată care sunt principalele recomandări ale medicilor alergologi și oftalmologi: 

  • Nu ne frecăm la ochi – Chiar dacă este tentantă, frecarea ochilor poate exacerba simptomele și crește iritația. În schimb, se recomandă utilizarea unei comprese reci și lacrimi artificiale pentru a calma ochii.
  • Curățăm pleoapele: cu ajutorul unui demachiant blând, special pentru ochi și fără alcool, se șterg ușor pleoapele după fiecare ieșire în exterior sau când încep să apară mâncărimi. Un demachiant hipoalergenic va ajuta și mai bine la eliminarea oricăror urme de polen care s-ar fi putut acumula pe pleoape. 
  • Evităm purtarea lentilelor de contact – Cu siguranță, orice persoană ce poartă lentile de contact știe când de neplăcută este senzația de ochi uscat și mâncărimile inerente ce apar în sezonul de vârf al alergiilor. Totuși, subliniem faptul că pe durata perioadei în care polenul de ambrozie este prezent, se evită purtarea lentilelor de contact. Este mult mai confortabilă purtarea unor ochelari clasici. Cu toate acestea, dacă este inevitabilă purtarea lentilelor de contact, va trebuie ales un model de lentile zilnice, de unică folosință. 
  • Nu folosim machiajele altor persoane – utilizarea cosmeticelor, machiajelor și a pensulelor împrumutate de la alte persoane, poate favoriza aducerea alergenilor și bacteriilor în ochi, ceea ce va agrava simptomele.  

Medicamente și opțiuni de tratament 

Administrarea medicamentelor homeopate specifice alergiei la ambrozie va ajuta rapid la reducerea simptomelor. Indiferent dacă vei alege Ambrosia, Poumon Histamine sau Apis Mellifica, acestea vor atenua rapid neplăceri precum mâncărimi și roșeața ochilor, lăcrimarea, strănutul, mâncărimi ale nasului ori respirații greoaie. 

În cazurile de conjunctivită alergică severă sau persistentă, poate fi necesară intervenția medicală. Consultă un alergolog sau un oftalmolog pentru a primi recomandări referitor la următoarele opțiuni de tratament:

  • Remedii eliberate fără prescripție medicală: Picăturile de ochi antihistaminice, cum ar fi pot oferi ameliorarea mâncărimii și înroșirii. Lacrimile artificiale pot ajuta la atenuarea uscăciunii și la eliminarea alergenilor.
  • Medicamente pe bază de prescripție medicală: Dacă remediile fără prescripție medicală se dovedesc insuficiente, medicul poate prescrie antihistaminice mai puternice sau picături oftalmice stabilizatoare de mastocite. În unele cazuri, poate fi recomandată utilizarea pe termen scurt a antihistaminicelor orale sau a corticosteroizilor topici.
  • Imunoterapia: Pentru persoanele cu alergie severă la ambrozie, imunoterapia cu alergeni poate fi luată în considerare. Acest tratament presupune expunerea treptata a pacientului la doze mici de polen de Ambrosia, desensibilizându-i sistemul imunitar in timp.
  • Consultarea unui specialist oftalmolog: Dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului sau dacă apar complicații suplimentare legate de ochi, este nevoie de un consult la oftalmolog. Doar el poate evalua simptomele și poate recomanda opțiuni de tratament adecvate, cum ar fi medicamente pe bază de rețetă sau terapii specializate.

Alergia la ambrozie și conjunctivita alergică pot fi o provocare majoră, dar dacă înțelegem care sunt cauzele și învățăm să ne protejăm, este posibilă ameliorarea simptomelor. Prin minimizarea expunerii la polenul ambrozie, prin practicarea unei bune îngrijiri și igienă a ochilor și prin administrarea unor medicamente homeopate adecvate, putem combate în mod eficient simptomele conjunctivitei alergice. 


TOATE ARTICOLELE DESPRE ALERGII​