Header site

Alergia la ambrozie: care este cea mai periculoasă perioadă a anului pentru declanșarea simptomelor specifice

Alergia la ambrozie este o afecțiune cu simptome ce pot deveni grave, din acest motiv medici din întreaga lume și-au dat mâna pentru a informa într-un mod corect și complet persoanele care pot suferi din această cauză. Am pregătit pentru voi un articol în care discutăm despre cea mai periculoasă perioadă a anului pentru alergia la ambrozie, atunci când nivelurile de polen de ambrozie sunt cele mai ridicate. Prin recunoașterea și pregătirea adecvată pentru această perioadă de vârf, veți putea lua măsuri proactive pentru a minimiza expunerea, pentru a gestiona eficient simptomele și pentru a menține bunăstarea generală chiar și în momentele dificile.

Care este perioada în care se declanșează alergia la ambrozie

Cea mai periculoasă perioadă pentru alergia la ambrozie apare în lunile de la sfârșitul verii până la începutul toamnei. Se știe că plantele de ambrozie eliberează cantități mari de polen în acest timp, declanșând reacții alergice la persoanele susceptibile la alergii. Perioada de vârf poate varia în funcție de locația geografică și de condițiile de mediu, dar, în general, se întinde din august până în octombrie.

Factori ce contribuie la creșterea riscului în această perioadă:

 • Producție crescută de polen: plantele de ambrozie sunt producători prolifici de polen, având în vedere că o singură plantă este capabilă să elibereze milioane de boabe de polen în aer. În perioada de vârf, concentrația de polen de ambrozie în atmosferă crește semnificativ, crescând riscul de expunere pentru persoanele cu alergie la ambrozie.
 • Împrăștierea polenului pe distanțe lungi: polenul de ambrozie este ușor transportat de vânt pe distanțe lungi. Asta înseamnă că pot fi afectate chiar și persoanele care locuiesc în zone fără culturi de ambrozie pot  fi expuse la niveluri ridicate de polen de ambrozie.
 • Condiții de uscăciune și vânt: vremea uscată și vântul din perioada verii și la începutul toamnei creează condiții favorabile pentru dispersarea polenului de ambrozie. Vântul transportă polenul pe suprafețe vaste, ceea ce face dificilă evitarea expunerii, mai ales în medii în aer liber.
 • Reactivitate încrucișată cu alți alergeni: în timpul sezonului de vârf al polenului de ambrozie, persoanele care sunt alergice la alte tipuri de polen, cum ar fi plante sau copaci, pot prezenta simptome accentuate din cauza reactivității încrucișate. Sistemul imunitar recunoaște proteine similare în polenuri diferite, ceea ce duce la reacții alergice chiar și în absența expunerii directe la polen de ambrozie.

Gestionarea celei mai periculoase perioade

Chiar dacă în perioada cea mai periculoasă pentru alergia la ambrozie persoanele sensibile se confruntă cu provocări semnificative, există câteva recomandări ce pot ajuta la o gestionare mai bună a simptomelor, astfel încât impactul lor asupra vieții de zi cu zi să fie cât mai mic:

 1. Informare continuă: Monitorizarea prognozelor locale de polen sau verificarea resursele online sunt vitale pentru a obține informat despre nivelul de polen de ambrozie din zona. Multe site-uri web despre vreme și aplicații pentru alergii oferă actualizări regulate cu privire la cantitate de polen din aer, ajutând la planificare activităților în aer liber în momente care nu sunt periculoase. 
 2. Minimizarea expunerii în aer liber: În perioada de vârf, se recomandă minimizarea activităților în aer liber, în special la mijlocul dimineții și la începutul serii, când nivelul de polen este de obicei cel mai ridicat. Dacă este obligatorie ieșirea în aer liber, se recomandă purtarea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii și o pălărie cu boruri largi pentru a reduce contactul direct cu polenul.
 3. Păstrarea unei case fără polen în interior: Se recomandă luarea unor măsuri pentru a crea un mediu fără polen în interiorul casei. Ferestrele trebuie să fie închise, mai ales dimineața devreme și seara, când nivelul de polen este cel mai mare. Utilizarea purificatoare de aer cu filtre HEPA ajută la eliminarea alergenilor din aer. De asemenea, este necesară aspirarea covoarelor în mod regulat și curățarea suprafețelor pentru a minimiza acumularea de polen în interior.
 4. Igienă personală adecvată: După petrecerea timpului în aer liber, trebuiesc curățate și chiar spălate hainele care ar putea fi intrat în contact cu polenul. Un duș care include și spălarea părului poate ajuta la eliminarea polenului de pe corp și împiedică răspândirea acestuia în interiorul casei.
 5. Utilizarea spray-urilor saline: Clătirile nazale cu ajutorul soluțiilor saline pot ajuta la eliminarea polenului din căile nazale, reducând congestia și ameliorând simptomele. Spray-urile nazale saline pot oferi o ușurare temporară prin hidratarea și calmarea căilor nazale iritate.
 6. Echipament de protecție: când este obligatorie implicarea în activități în aer liber în perioada de vârf, se recomandă o mască de polen sau utilizarea unei eșarfe, pentru a proteja nasul și gura. Acest lucru poate ajuta la filtrarea particulelor de polen și la reducerea expunerii directe.

Medicamente pentru ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie

 • Antihistaminicele: pot fi eliberate fără prescripție medicală pot fi eficiente în gestionarea simptomelor alergice în perioada cea mai periculoasă. Ele acționează prin blocarea efectelor histaminelor, care sunt eliberate în timpul unei reacții alergice. Este necesară consultarea unui medic alergolog pentru a determina cele mai potrivite medicamente antihistaminice sau alte tratamente specifice.
 • Injecții pentru alergii (imunoterapie): Pentru persoanele cu alergie severă și persistentă la ambrozie, poate fi recomandată imunoterapia cu alergeni, cunoscută în mod obișnuit ca injecții pentru alergii. Acest tratament implică injecții regulate cu cantități mici de alergen pentru a desensibiliza sistemul imunitar în timp. Injecțiile pentru alergii pot oferi o ușurare pe termen lung și pot reduce severitatea simptomelor în perioada de vârf.
 • Medicamente homeopate: Homeopatia oferă variante excelente care pot diminua efectele alergiei la ambrozie. Medicamentele homeopate, precum Ambrosia, Poumon Histamine și Apis Mellifica, sunt eficiente deoarece ameliorează mâncărimea mucoaselor care provoacă curgerea nasului și strănutul frecvent, precum și febra ușoară și durerile de cap. Medicamentele homeopate nu provoacă somnolență și nu interacționează cu alte medicamente sau suplimente. Peleții se dizolvă ușor sub limbă având efecte rapide.

De ce este important consultul medical de specialitate

Dacă simptomele alergiei la ambrozie afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi sau dacă medicamentele fără prescripție medicală nu oferă o ameliorare adecvată, este important un consult la medicul alergolog. Acesta poate efectua o evaluare de specialitate, recomandând cele mai potrivite opțiuni de tratament și pot oferi sfaturi personalizate, adaptate nevoilor specifice fiecărui pacient.

În timp ce automedicația disponibilă în farmacii fără rețetă, inclusiv medicamentele homeopate,  este utilă pentru multe persoane, trebuiesc identificate situațiile  în care este necesară asistența medicală de specialitate. Trebuie mers de urgență la medic atunci când există:

 • Simptome alergice severe sau persistente care interferează cu activitățile zilnice, cu somnul sau cu bunăstarea generală.
 • Simptome de astm alergic, cum ar fi respirație șuierătoare frecventă, dificultăți de respirație sau tuse.
 • Semne ale unei reacții alergice severe, inclusiv dificultăți de respirație, umflare a feței sau gâtului sau bătăi rapide ale inimii.

Cea mai periculoasă perioadă pentru alergia la ambrozie, care are loc de la sfârșitul verii până la începutul toamnei, prezintă provocări unice pentru persoanele cu această afecțiune. Respectarea recomandărilor de mai sus ajută la gestionarea eficientă a simptomelor și la minimizarea impactului alergiei la ambrozie în timpul aceastei perioadă provocatoare. Cu o planificare adecvată și măsuri proactive, oricine se poate bucura în continuare de sezonul cald, menținând un nivel optim de bunăstarea generală.

 

Alergia la ambrozie: înțelegerea rolului și gestionarea răspunsului la histamină