Header site

Albirea dinților: De ce medicii stomatologi nu o recomandă frecvent

Albirea dinților este o procedură dentară populară, dar nu întotdeauna recomandată de medicii stomatologi. Există mai multe motive pentru care profesioniștii din domeniu sunt precauți atunci când vine vorba de albirea dentară, iar aceste motive sunt legate de riscurile și efectele secundare potențiale ale procedurii.

Ce este albirea dinților?

Albirea dinților este un proces cosmetic care are ca scop îndepărtarea petelor și decolorărilor de pe suprafața dinților, pentru a obține un zâmbet mai strălucitor și mai alb. Există mai multe metode de albire a dinților, incluzând albirea profesională realizată în cabinetul stomatologic și produsele de albire la domiciliu, cum ar fi benzi, paste și geluri.

Cum se face albirea dinților?

Procedura de albire a dinților poate varia în funcție de metoda aleasă:

1. Albirea profesională în cabinetul stomatologic

Medicul stomatolog începe prin curățarea profesională a dinților pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul. Apoi, el aplică un gel de albire pe dinți, care conține peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă. Aceste substanțe activează și descompun petele de pe dinți. În unele cazuri, un dispozitiv cu lumină sau laser este folosit pentru a accelera procesul de albire. Procedura durează de obicei între 30 și 60 de minute, iar rezultatele pot fi vizibile imediat.

2. Albirea la domiciliu

Pacientul primește niște mulaje personalizate ale dinților, pe care le umple cu gel de albire și le poartă timp de câteva ore pe zi sau pe timpul nopții.

O altă variantă sunt benzile de albire. Niște benzi subțiri, flexibile, acoperite cu gel de albire, care se aplică direct pe dinți pentru o anumită perioadă zilnică.

Produsele cele mai accesibile sunt pastele și gelurile de albire ce pot fi folosite zilnic pentru a menține sau a îmbunătăți ușor albirea dinților.

Substanțele folosite pentru albirea dinților

Principalele substanțe utilizate în procedurile de albire sunt:

  • Peroxid de hidrogen: Este cel mai comun agent de albire, utilizat atât în tratamentele profesionale, cât și în produsele de albire la domiciliu. Peroxidul de hidrogen penetrează smalțul dinților și descompune petele în molecule mai mici, care sunt mai ușor de îndepărtat.
  • Peroxid de carbamidă: Acesta este o altă formă de peroxid, utilizată mai frecvent în tratamentele de albire la domiciliu. Se descompune în peroxid de hidrogen și uree, având un efect similar de albire.

De ce te dor dinții după albirea dentară?

Durerea sau sensibilitatea dentară după albirea dinților este un efect secundar comun. Acest disconfort poate apărea din mai multe motive:

Deshidratarea dinților: Procedurile de albire pot deshidrata temporar dinții, ceea ce poate duce la sensibilitate.

Iritarea nervilor: Agenții de albire pot penetra smalțul și pot ajunge la dentină, iritând nervii din interiorul dinților.

Microporoziuni: Substanțele de albire pot cauza deschiderea unor microporoziuni în smalț, făcând dinții mai sensibili la schimbările de temperatură și la alți stimuli externi.

De ce nu recomandă medicii stomatologi frecvent albirea dinților?

După cum s-a menționat, albirea poate provoca sensibilitate, ceea ce poate fi incomod pentru pacient. Rezultatele albirii nu sunt permanente și necesită repetarea procedurii, ceea ce poate duce la deteriorarea smalțului în timp.

De asemenea, gelurile de albire pot provoca iritații sau arsuri ale gingiilor dacă nu sunt aplicate corect, iar dinții care au plombe, coroane sau alte restaurări nu se vor albi, ceea ce poate duce la o culoare neuniformă a dinților.

În plus, procedurile profesionale de albire pot fi costisitoare și nu sunt acoperite de asigurările de sănătate dentară.

Albirea dinților poate oferi un zâmbet mai strălucitor, dar nu este întotdeauna cea mai recomandată soluție de către medicii stomatologi, din cauza riscurilor și efectelor secundare potențiale. Este important ca pacienții să discute cu medicul lor stomatolog despre toate opțiunile și să ia în considerare toate factorii înainte de a decide să urmeze o procedură de albire dentară.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: