Header site

8 Plante care resping țânțarii și pe care le poți cultiva în grădină sau pe balcon

Țânțarii pot fi o pacoste, mai ales în lunile calde de vară. Folosirea plantelor naturale pentru a respinge aceste insecte enervante este o soluție ecologică și eficientă. Iată o listă cu plante care au proprietăți repelente împotriva țânțarilor și care pot fi cultivate ușor în grădina ta sau în ghivece:

1. Busuioc (Basil)

   Busuiocul nu doar că adaugă o aromă delicioasă preparatelor culinare, dar frunzele sale emană un miros puternic care țânțarii îl evită. Plantează busuioc în ghivece pe terasă sau în grădină, în apropierea zonelor unde petreci mult timp afară.

2. Roiniță (Lemon Balm)

   Roinița este o plantă perenă care emite un parfum de lămâie, neplăcut pentru țânțari. Este ușor de cultivat și se poate răspândi rapid, așa că este ideală pentru grădinile mari. Este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale calmante și poate fi folosită în ceaiuri.

3. Menta pisicilor (Catnip)

   Deși este cunoscută pentru efectul său asupra pisicilor, această plantă este și un repelent eficient pentru țânțari. Cercetările au arătat că substanța activă din frunzele ei este de zece ori mai eficientă decât ingredientul activ în multe repelente de insecte comerciale.

4. Crăițe (Marigolds)

   Crăițele sunt flori viu colorate care conțin piretru, un compus folosit în multe repelente de insecte. Plantarea crăițelor în jurul grădinii sau lângă intrările în casă poate ajuta la ținerea țânțarilor la distanță.

5. Lavandă (Lavender)

   Lavanda este apreciată pentru parfumul său relaxant, dar acest miros este de asemenea detestat de țânțari. Plantează lavandă în grădină sau pune câteva ghivece pe pervazele ferestrelor pentru a respinge țânțarii și a adăuga un element decorativ frumos.

6. Usturoi  

   Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate și, de asemenea, pentru capacitatea sa de a respinge țânțarii. Plantează usturoi în grădină pentru a te bucura de beneficiile sale duble.

7. Citronella

   Citronella este probabil una dintre cele mai cunoscute plante repelente pentru țânțari. Uleiurile extrase din această plantă sunt utilizate în lumânări și loțiuni repelente. Plantează citronella în ghivece mari sau direct în grădină pentru a crea o barieră naturală împotriva țânțarilor.

8. Mentă sălbatică 

   Menta sălbatică are un miros puternic care respinge țânțarii. Este o plantă perenă ușor de cultivat, care poate fi plantată în ghivece sau în grădină. Fiți atenți, deoarece este foarte invazivă și se poate răspândi rapid.

Sfaturi pentru folosirea plantelor repelente

  1. Plantează strategic: Plasează aceste plante în jurul zonelor de relaxare, lângă uși și ferestre sau pe terasă pentru a maximiza efectul repelent.
  2. Îngrijirea plantelor: Asigură-te că plantele sunt bine întreținute, deoarece plantele sănătoase emit mirosuri mai puternice.
  3. Combină cu alte metode: Folosirea plantelor repelente este eficientă, dar poate fi combinată cu alte metode de control al țânțarilor, cum ar fi plasele de țânțari sau lumânările cu citronella, pentru o protecție suplimentară.

Prin cultivarea acestor plante, nu doar că vei reduce numărul de țânțari din jurul casei tale, dar vei adăuga și frumusețe și funcționalitate grădinii tale. Experimentând cu diferite combinații, poți găsi cele mai eficiente soluții naturale pentru a te bucura de serile de vară fără deranjul acestor insecte.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: