Header site

7 greșeli de îngrijire care îți fac pielea să fie foarte uscată

Uscăciunea este o afecțiune comună a pielii în care aceasta nu reține suficientă umiditate sau nu produce cantități adecvate de uleiuri naturale pentru a-și menține hidratarea și suplețea. Aceasta afecțiune se poate regăsi în orice zonă a corpului, dar este, de obicei, întâlnită pe brațe, picioare, față și mâini. Pielea uscată poate varia în severitate, de la o senzație ușoară de uscăciune până la descuamare, mâncărime intensă și chiar crăpare.

Îngrijirea pielii este esențială pentru menținerea unui ten sănătos și hidratat. Cu toate acestea, există anumite greșeli în rutina de îngrijire, care pot face ca pielea uscată să devină și mai uscată. Iată 7 greșeli comune pe care ar trebui să le eviți:

  1. Utilizarea unui săpun sau a unor produse astringente: Multe săpunuri și produse de îngrijire conțin ingrediente astringente sau agresive care pot elimina uleiurile naturale ale pielii. Pentru pielea uscată, este recomandat să folosești un curățitor blând, fără săpun, care nu va elimina excesiv uleiurile naturale.
  2. Exfolierea excesivă: Exfolierea este importantă pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, dar exfolierea excesivă sau utilizarea unor produse exfoliante prea agresive poate deteriora bariera naturală a pielii și poate agrava uscăciunea. Folosește un exfoliant blând o dată sau de două ori pe săptămână.
  3. Aplicarea de apă fierbinte: Dușurile sau băile cu apă fierbinte pot degrada stratul lipidic natural al pielii, ceea ce duce la deshidratare și uscăciune. Optează pentru apă călduță și limitează timpul petrecut în duș sau baie.
  4. Folosirea unor produse care conțin alcool: Multe produse de îngrijire a pielii, precum tonerele sau astringentele, conțin alcool, care poate usca și mai mult pielea. Alege produse fără alcool sau cu conținut scăzut de alcool.
  5. Neglijarea hidratării: Hidratarea este crucială pentru pielea uscată. Omiterea aplicării cremei hidratante poate face ca pielea să devină și mai uscată. Utilizează o cremă hidratantă potrivită pentru tipul tău de piele și aplic-o imediat după baie sau spălare.
  6. Utilizarea de produse parfumate sau cu ingrediente iritante: Produsele cu parfum sau cu ingrediente iritante pot agrava uscăciunea și pot provoca reacții alergice. Când alegi produse de îngrijire a pielii, optează pentru cele fără parfum sau cu ingrediente blânde.
  7. Ignorarea protecției solare: Expunerea la soare poate agrava uscăciunea pielii. Folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu un factor SPF adecvat pentru a proteja pielea de radiațiile UV. 

În plus față de evitarea acestor greșeli, este important să bei suficientă apă, să ai o dietă echilibrată și să iei în considerare utilizarea unui umidificator în interior în sezonul uscat pentru a menține umiditatea aerului la un nivel optim.

Nu trebuiesc nici factorii de mediu (expunerea la aerul uscat, vântul rece sau soarele puternic), precum și bolile de piele. Anumite afecțiuni dermatologice, precum eczema sau psoriazisul, pot duce la piele uscată și iritată.

De asemenea,  unele boli, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul, pot afecta starea pielii și pot contribui la uscăciune. Iar pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră tinde să producă mai puține uleiuri naturale, ceea ce poate duce la uscăciune.

Dacă ai pielea foarte uscată și nu observi îmbunătățiri semnificative cu ajutorul produselor de îngrijire a pielii sau dacă ai preocupări cu privire la sănătatea pielii, este întotdeauna recomandat să consulți un dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii pentru sfaturi și tratament personalizat.

 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: