Header site

5 Modalități eficiente și naturale pentru a ține țânțarii la distanță

Țânțarii, aceste insecte care pot transforma o seară liniștită în aer liber într-un adevărat coșmar. În timp ce repelente comerciale pentru insecte sunt ușor disponibile, multe conțin substanțe chimice pe care mulți dintre noi preferă să le evite. 

Din fericire, natura oferă o multitudine de soluții naturale pentru țânțari care sunt sigure, eficiente și ecologice. În acest articol, explorăm modalități naturale de a ține țânțarii departe, de la plantarea unor flori și plante care resping țânțarii până la utilizarea uleiurilor esențiale, ajustarea mediului și implementarea unor obiceiuri sănătoase. Află și tu cum poți folosi cu ușurință metodele oferite de natură și recuperează-ți spațiile exterioare fără zumzetul și ciupiturile țânțarilor.

Plante care gonesc țânțarii 

Natura ne oferă o serie de plante care resping în mod natural țânțarii. Iată câteva dintre ele, pe care le poți utiliza pentru a goni țânțarii din grădina sau de pe terasa ta:

  1. Citronella:  este binecunoscută pentru proprietățile sale de respingere a țânțarilor. Plantează citronella în ghivece sau în zone predispuse la înmulțirea țânțarilor sau folosește lumânări cu citronella sau ulei esențial pentru o protecție suplimentară.
  2. Lavanda: Pe lângă aroma sa plăcută, lavanda are proprietăți naturale de respingere a țânțarilor. Poți plantai lavandă în grădina ta sau poți apela la săculeții cu lavandă uscată lângă zonele de relaxare.
  3. Lemongrass: conține ulei de citronella, iar asta îi oferă un efect natural de gonire a țânțarilor. Plantează lemongrass în ghivece sau utilizează uleiul esențial pentru aplicare locală.
  4. Gălbenele: aceste flori emană un parfum puternic care gonește țânțarii. Plantează  gălbenele în paturi de flori sau în ghivece, pentru a crea o barieră naturală în jurul zonelor de relaxare.
  5. Mentă: este o plantă răcoritoare pe care țânțarii o găsesc respingătoare. Zdrobește frunzele de mentă și frecați-le pe pielea expusă sau folosește ulei esențial de mentă, pe care îl poți amesteca cu alte cosmetice pentru corp sau alte uleiuri vegetale (măsline, susan, migdale etc.).

Uleiurile esențiale

Sunt derivate din anumite plante ce au proprietăți de respingere a țânțarilor. Ele pot fi folosite local sau difuz pentru a crea un mediu fără țânțari. Cele mai populare uleiuri esențiale sunt:

  • Ulei de eucalipt de lămâie: se diluează cu un ulei purtător și se aplică pe pielea expusă.
  • Ulei de arbore de ceai (tea tree): uleiul de arbore de ceai are proprietăți naturale de respingere a insectelor. Amestecă 3-5 picături de ulei de arbore de ceai cu apă și pulverizează-l în jurul ferestrelor, ușilor și altor zone pe unde pot intra țânțarii în casă.
  • Ulei de mentă: Uleiul de mentă nu doar că respinge țânțarii, ci are și un miros revigorant. Poți crea un spray de casă diluând uleiul de mentă cu apă și pulverizându-l pe corp și haine.
  • Ulei de lavandă: Uleiul esențial de levănțică nu numai că respinge țânțarii, dar ajută și la eliminarea stresului și promovează relaxarea. Aplică 2-3 picături de ulei de lavandă pe piele sau difuzează-l în interior pentru a ține departe țânțarii.
  • Ulei de geranium: Este cunoscut pentru proprietățile sale de respingere a țânțarilor. Se amestecă p3-5 picături cu un ulei purtător și se aplică pe piele pentru protecție împotriva ciupiturilor de țânțari.

Nu uita că țânțarii se înmulțesc în apa care stagnează, așa că golește sau acoperă recipientele care colectează apă, cum ar fi găleți, ghivece de flori și băi pentru păsări. De asemenea, optează pentru îmbrăcăminte deschisă la culoare. Țânțarii sunt atrași de culorile închise, așa că orice haine deschise la culoare te poate face mai puțin atrăgătoare pentru aceste insecte nesuferite. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că parfumurile puternice pot atrage țânțarii. Optează pentru produse de îngrijire personală fără parfum pentru a nu le atrage atenția.

Se discută foarte mult despre faptul că un aport ridicat de vitamina B, fie prin dietă, fie prin suplimente, poate face sângele mai puțin atractiv pentru țânțari. Deși dovezile științifice sunt limitate, ar putea merită încercat ca măsură preventivă suplimentară.


Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: