Header site

10 Superalimente recomandate în sarcină

Maternitatea este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Pe lângă sentimentele pe care le trăiește și experiența grozavă care durează aproximativ 9 luni, este nevoie însă și de multă grijă, deoarece starea fătului este direct legată de starea mamei. Chiar dacă este greșită concepția conform căreia ”acum mănâncă pentru doi”, totuși, alimentația joacă un rol extrem de important deoarece influențează direct dezvoltarea generală a copilului. Iată care sunt cele mai importante superalimente recomandate în sarcină:

1. Carbohidrați – paste, pâine, cartofi

Alimentele îmbogățite în carbohidrați, cum ar fi pastele, cartofii și pâinea, pot oferi multă energie viitoarelor mame, ținând la distanță oboseala des întâlnită în sarcină. Dieta bogată în carbohidrați este necesară pentru ca o femeie să fie activă. O viață activă este importantă atunci când dieta include carbohidrați. Altfel, riști să adaugi mai multe kilograme decât este necesar sau sănătos în timpul sarcinii. Pentru a te asigură că acest lucru nu se întâmplă, fă plimbare ușoară prin cartier de cel puțin două ori pe zi. Mișcarea în timpul sarcinii, în general, este cheia pentru a avea o sarcină sănătoasă și o naștere ușoară. Când ieși la plimbare nu uita să iei și o sticlă de apă pentru hidratare.

2. Banane

Acest super aliment este un booster instantaneu de energie datorită conținutului bogat în potasiu. Bananele sunt o gustare grozavă pentru sarcină, ajutând la reducerea problemelor comune în această perioadă, cum ar fi grețurile matinale, crampele la picioare etc. Bananele ajută, de asemenea, la echilibrarea nivelului de electroliți din organism. O banană mâncată în mijlocul zilei, reprezintă modalitatea perfectă de a obține un plus de energie.

3. Caise uscate

Caisele uscate sunt considerate un super aliment care trebuie consumat în timpul sarcinii. Acestea induc mișcarea intestinală adecvată și reduc anumite probleme, cum ar fi constipația. Fierul este o componentă esențială pentru a fi consumată de viitoarele mamici, iar caisele oferă 10% din necesarul zilnic de fier.

4. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă foarte bogată de energie pentru organism. Conțin compuși cruciali, cum ar fi vitamina C și A, calciu și beta-caroten. Din acest motiv, femeilor însărcinae li se recomandă consumul zilnic de cartofi dulci pentru îmbunătățirea și dezvoltarea unor organe vitale ale fătului, cum ar fi ochiii și pielea.

5. Proteine- Pește, Ouă și Fasole

Proteinele sunt nutrienți vitali care sunt esențiali pentru viitoarele mame. Alimentele bogate în proteine includ pește, fasole, năut sau ouă. Acestea ar trebui să fie încorporate în mesele zilnice, deoarece stimulează creșterea celulelor din organism.

6. Produse lactate

Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat, iaurtul și tofu, sunt la fel de bogate în calciu. Consumul zilnic al acestor alimente dezvoltă oasele fătului.

7. Broccoli

Broccoli conține mulți nutrienți esențiali, cum ar fi magneziu, acid folic și calciu, de care viitoarele mămici au mare nevoie pentru a-și menține sănătatea generală.

8. Căpșuni

Fructele de pădure de orice fel, cum ar fi căpșunile sau afinele, sunt eficiente în energizarea unei femei însărcinate, deoarece au un conținut important de acid folic, beta-caroten, potasiu și vitamina C. Căpșunile ajută, de asemenea, la absorbția fierului.

9. Acizi Grași Omega

Sursele bogate de acizi grași omega sunt peștele, semințele de floarea soarelui, semințele de in, boabele de soia, nucile etc. Acizii grași omega sunt responsabili de dezvoltarea ochilor și a creierului fătului și, de asemenea, susțin buna funcționare a celulelor din organism.

10. Apa

În timpul sarcinii, corpul femeii suferă diverse modificări, iar hidratarea este foarte importantă. Apa menține energia în organism, previne constipația, elimină toxinele și este, de asemenea, crucială pentru celulele sanguine sănătoase. Odată cu avansarea în sarcină, burtica crește, iar pielea se întinde foarte mult. Pentru a nu fi afectată iremediabil de această transformare, pielea trebuie să aibă o elasticitate adecvată. Iar cea mai bună metodă este hidratarea pe tot parcursul zilei.