Header site

10 Motive pentru care este dificil să ieși dintr-o relație toxică

Atunci când te afli într-o relație toxică, sacrifici adesea mici bucăți din tine zi de zi, până când abia te mai recunoști. Este un proces invizibil care erodează stima de sine, intuiția și încrederea în propria persoană. 

Pentru a decide în sfârșit să pui capăt unei relații toxice, este nevoie de mult curaj și sinceritate cu tine însuți. Când faci acest pas inițial, s-ar putea să simți ușurare. Dar, pe măsură ce realitatea se instalează, s-ar putea să descoperi că îți este foarte greu să mergi mai departe după ce relația s-a încheiat. Acest lucru te poate deruta, mai ales că aceste tipuri de relații cauzează adesea multă durere și suferință în timp.  

1. Te-ai obișnuit cu neplăcerile emoționale ale relației tale

Relațiile romantice nesănătoase au adesea o dinamică similară cu jocurile de noroc și dependența. Există de obicei perioade calme, în timpul cărora experimentezi momente frumoase și te înțelegi bine, doar pentru ca apoi să te prăbușești într-o prăpastie a neputinței și chiar depresiei.

Nu ai idee când va ieși din nou soarele în relație, așa că atunci când se întâmplă, este un moment special, iar acest lucru te poate menține într-un ciclu constant de dependență. Adrenalina pe care o experimentezi ca urmare a acestor fluctuații poate fi percepută ca “pasiune” și chimie puternică. Dar, în realitate, când acest montagne russe emoțional al relației se termină, în loc să simți ușurare, s-ar putea să experimentezi simptome de sevraj și să tânjești după următoarea “doză”.

Dacă ai încercat să ieși la întâlniri după ultima ta relație și te simți frecvent plictisit(ă) sau ca și cum nu există “scânteie”, s-ar putea să te lupți să te adaptezi la o relație stabilă care nu se simte ca un montagne russe. 

2. Încerci să vindeci o rană mai profundă din trecut

Pentru mulți, dificultatea de a merge mai departe după relații nesănătoase poate fi o reflecție a unor răni mai adânci care nu s-au vindecat încă. Fie că e vorba despre inimi frânte din trecut sau experiențe dureroase din copilărie, relațiile toxice pot servi ca o amintire a propriei tale dureri.

Dacă ai dificultăți să mergi mai departe după ce o relație nesănătoasă s-a încheiat, acesta poate fi un semn că încerci să vindeci o rană din trecut repetând aceeași dinamică și ținându-te de speranța că lucrurile vor fi în sfârșit diferite de data aceasta când te vei împăca.

Un fenomen cunoscut sub numele de compulsie de repetare se referă la tendința inconștientă de a reînvia situații emoțional dureroase din trecut. Compulsia de repetare poate fi unul dintre motivele pentru care te simți atras de parteneri care oglindesc dinamica relațiilor pe care le-ai experimentat în copilăria timpurie.

Dacă partenerul tău ți-a amintit de unul dintre părinții tăi, acest lucru poate readuce toată durerea acelei răni de atașament când relația se dizolvă.

3. Încrederea și stima de sine au fost profund afectate

Relațiile nesănătoase ne fac adesea să ne îndoim de noi înșine. Dacă nu te-ai simțit acceptat de partenerul tău, ci mai degrabă judecat sau desconsiderat, acest lucru poate eroda încrederea în tine în timp până când devii din ce în ce mai deconectat de tine însuți.

Relațiile toxice îți distrug de obicei stima de sine în timp și, ca rezultat, s-ar putea să fi fost condiționat să te bazezi pe partenerul tău pentru validare și aprobare. Eliberarea din această dinamică te obligă să îți confrunți propriile vulnerabilități și credințele subiacente pe care le ai despre tine însuți.

Deoarece acest proces este adesea dureros și provocator de anxietate, s-ar putea să te găsești fie agățându-te puternic de o fantezie de a te împăca cu fostul tău, fie încercând să găsești confort în altcineva în detrimentul tău.

4. Te afli într-un ciclu constant de auto-învinovățire pentru sfârșitul relației

Într-o relație toxică, s-ar putea să fi fost acuzat(ă) pe nedrept pentru tot ce s-a întâmplat. Dacă ai fost la capătul acestei dinamici, ai fost condiționat(ă) de-a lungul timpului să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile celeilalte persoane.

Ca rezultat, s-ar putea să te lupți cu sentimentul de vinovăție sau cu un sentiment de “ce-ar fi fost dacă” constant, crezând că dacă ai fi încercat mai mult, relația nu s-ar fi încheiat. Acest lucru poate menține speranța unei reconcilieri și poate prelungi procesul de vindecare.

5. Te ții de o fantezie a relației tale, mai degrabă decât să accepți realitatea dură pe care ai trăit-o

Dacă ai dificultăți să mergi mai departe după ultima ta relație, nu este neobișnuit să te concentrezi în principal pe amintirile pozitive, în timp ce minimalizezi sau ignori pe cele dureroase. Această tendință de a minimaliza aspectele dureroase ale unei relații anterioare este deosebit de relevantă pentru cei care au fost într-o relație toxică, deoarece adesea există sentimente conflictuale care sunt îngropate în timp pentru a menține relația. Acest lucru poate face dificil să îți vezi fostul și relația dintr-o perspectivă realistă, ceea ce în cele din urmă inhibă capacitatea ta de a merge mai departe.

6. Ai devenit distant față de prieteni sau familie

Dacă ai fost implicat într-o relație nesănătoasă, sunt șanse ca cei apropiați (dacă erau conștienți de ceea ce se întâmplă) să-și fi exprimat îngrijorarea. Acest lucru ar fi putut crea o ruptură între tine și prietenii sau familia ta, dacă nu ai avut tăria să recunoști că ceea ce îți spuneau era adevărat.

În plus, în relațiile toxice există adesea dinamici de abuz emoțional în care un partener încearcă să-și izoleze partenerul de ceilalți din afara relației pentru a menține controlul. 

Dacă simți că ai devenit izolat de sistemul tău de suport ca urmare a relației tale anterioare, poate părea și mai dificil să mergi mai departe.

7. Ți-ai pierdut identitatea

În timp, relațiile toxice îți pot diminua identitatea și pot crea un contrast semnificativ între cine ești și cine ți se cere să fii. Fiind într-o relație toxică este incredibil de epuizant și s-ar putea să fi petrecut atât de mult timp și energie suprimându-ți propriile nevoi și dorințe pentru a menține relația încât ai pierdut contactul cu propriile nevoi, interese și dorințe. Odată ce o relație toxică se încheie, s-ar putea să simți că ai pierdut o parte din tine însuți, iar frica de a redescoperi cine ești în afara acestei relații poate părea copleșitoare.

8. Incertitudinea poate părea mai înspăimântătoare decât familiaritatea, chiar dacă îți cauzează durere

Permițându-ți să îți procesezi pe deplin durerea și să mergi mai departe dintr-o relație toxică înseamnă să pășești în necunoscut și să te confrunți cu incertitudinea despre viitorul tău. Acesta poate fi o perspectivă înfricoșătoare, care te ține legat(ă) de ceea ce este familiar, chiar dacă îți cauzează durere.

9. Ești încă în contact cu fostul tău și/sau urmărești activitățile lui pe rețelele de socializare

Este dificil pentru majoritatea oamenilor să interacționeze cu fostul lor după o despărțire. Totuși, dacă relația a fost una toxică, poate fi și mai perturbator pentru sănătatea ta mentală și pentru progresul pe care îl faci după despărțire.

Dacă fostul tău a fost manipulator, dominator sau disprețuitor și ești încă în contact cu el sau îl urmărești pe rețelele de socializare, ar putea încerca să te implice în dinamici nesănătoase ale relației. Dacă ești într-o stare vulnerabilă, acest lucru poate fi o amintire dureroasă a relației pe care ai avut-o, în timp ce în același timp îți menține speranța falsă că într-o zi te vei putea împăca. În cele din urmă, menținerea contactului cu fostul tău sau interacționarea cu el pe rețelele de socializare poate inversa orice progres simți că faci după despărțire.

10. Capacitatea ta de a avea încredere în tine și în ceilalți a fost puternic afectată

Pe multe persoane, trauma unei relații toxice le poate face să se închidă față de viitoarele relații sau de posibilitatea de a lăsa cu adevărat pe cineva să intre. Când o relație nesănătoasă te face să pui la îndoială totul despre tine, s-ar putea să ai dificultăți să ai încredere în tine și în ceilalți după despărțire. Ca rezultat, s-ar putea să fie dificil să faci conexiuni autentice cu ceilalți.

Din toate aceste motive, ieșirea dintr-o relație nesănătoasă este un proces complex și dificil, marcat de numeroase obstacole emoționale și psihologice. Este esențial să recunoști aceste motive și să le abordezi cu compasiune și înțelegere de sine. Redescoperirea identității tale, reconstituirea stimei de sine și reconectarea cu persoanele apropiate, sunt pași esențiali pentru a merge mai departe și a-ți construi o viață mai sănătoasă și mai fericită.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: